Русе. Жителите на област Русе ще могат да упражнят правото

...
Русе. Жителите на област Русе ще могат да упражнят правото
Коментари Харесай

342 ще бъдат секциите в област Русе за предстоящия балотаж

Русе. Жителите на област Русе ще могат да упражнят правото си на избор на идния в неделя балотаж за президент и вицепрезидент в общо 342 секции, като 324 от тях са стационарните, оповестиха от Областната администрация.

Това стана ясно от извършена по-рано денем среща сред регионалния шеф Борислав Българинов и ръководителя на Районната изборна комисия Милена Хинкова. Най-много са в най-голямата община Русе – 210, а минимум в Борово и Ценово – по 10. 23 са секциите в Бяла, 21 във Ветово, 18 в Иваново, 17 в Сливо поле и 15 в Две могили. В тази численост обаче не влизат секциите, които ще бъдат разкрити в домове за възрастни хора, лечебни заведения, ареста и други видове секции, като коронавирус. Подвижните секции за хора с увреждания са общо шест, като по две от тях са в Русе и Ветово и по една в Бяла и Ценово. Шест ще бъдат и ковид-секциите. Две от тях са преносими и те ще са на територията на община Русе. Същевременно по една ковид-секция ще има в двете академични лечебни заведения „ Канев “ и „ Медика-Русе “, Белодробната болница „ Д-р Димитър Граматиков “, както и в беленската болница „ Юлия Вревска “. Отново шест секции ще има и в част от обществените институции. Става дума за така наречен спомагателни секции, които са в ареста, лечебните заведения „ Канев “, „ Медика “ и „ Юлия Вревска “, а също и в Центъра за психологично здраве в Русе и Държавната психиатрична болница в Бяла.
Припомняме, че изборите тази неделя ще се проведат напълно машинно в секциите с над 300 гласоподаватели. Хартиените бюлетини ще се употребяват в секциите с под 300 души, а в останалите единствено при пораждане на проблем с електронните устройства. На процедура в общо 50 секции в района ще се гласоподава с хартиени бюлетини. В тази борйка влизат преносимите секции, както и тези за гласоподаватели сложени под наложителна карантина или изолираност. На 48 места в Русенско ще има по две машини в секция. Две от тях са в град Бяла, едно в Две могили и по едно в ценовските села Долна Студена и Новград. Секциите с по две машини в община Русе ще са 43. Същевременно към този момент бяха разпределени и 209 000 бюлетините, които са планувани за балотажа за президент и вицепрезидент тази неделя. Те подсигуряват вота на 100% във всички секции, където ще се гласоподава машинно и на 110% в останалите. Машините се чака да бъдат докарани тази вечер в Русе. Идеята е те да бъдат доставени в секционните изборни комисии в следобедните часове през утрешния ден дружно с другите материали. И все още продължава разпределянето на част от изборните бумаги в общините в района. С активността се занимава екип от Областна администрация – Русе, под управлението на основния секретар Симеон Иванов.
Данните на Районната изборна комисия сочат още, че предстоящият брой гласоподаватели в района е малко над 203 000. За всички секционни изборни комисии са обезпечени ръкавици, защитни маски и дезинфектанти. Точната численост на гласоподавателите ще стана ясна в изборния ден.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР