Русе е градът на първите неща в България - първото

...
Русе е градът на първите неща в България - първото
Коментари Харесай

Как Русе може да стане привлекателно място за работа и живеене

Русе е градът на първите неща в България - първото кино, асансьор, печатница, телеграфска и жп линия са единствено някои от тях. С европейска архитектура, богата просвета и свободен дух, градът е и място с доста провокации пред себе си. Стратегическото му позициониране на два европейски транспортни коридора обаче, дълги години бе по-скоро минус поради неприятната инфраструктура и отдалечеността от столицата. Вълните от емиграция на младежи, засегнаха прекомерно мощно Русе, а и близостта до извънредно мощен и развъртян стопански район, като Букурещ, по-скоро го засенчи и не му даде опция да дръпне напред.

Как да се преодолеят всички тези проблеми и да се положат основите за основаване на стратегическа визия за дълготрайното му развиване беше съществена тематика на Срещата на бизнеса в Русе, част от поредицата събития " Капитал Градове ", която се организира на 30 септември.
За чист и зелен град
Срещата бе открита от Н. Пр. Роб Диксън, Посланик на Обединеното кралство в България, който не инцидентно обърна внимание на климатичните промени и нуждата от бързи дейности в градовете за енергиен преход, понижаване нездравословните излъчвания, стимулиране на жителите при потребление на екологичен превоз и други, като предложи предизвикването Русе да се трансформира в първия " Net zero " град в България.

Всеки, който е живял или живее с Русе е наясно, че този проблем е главен. Кметът Пенчо Милков споделя, че нито ниското възнаграждение или опциите за кариерно развиване, нито географската раздалеченост от столицата или неприятната съгласуваност на района са причина за намаляващото население, толкоз колкото е качеството на въздуха. Според него, без помощта на страната казусът мъчно може да бъде изцяло решен. Намаляване на праговете на изпусканите органични замърсители, измерването им в действително време, а не на час, както до в този момент, са основни в тази тенденция. Людмила Великова, управител във компания " Токи ", също има своите оферти, свързани с дълготрайно обмисляне на силата, която се употребява, по-голямо количество на възобновимата съставния елемент в нея и други Част от другите компании в района към този момент са подхванали своите ограничения, като Астра биоплант, инсталирайки измервателни станции и споделяйки он-лайн данните непрестанно.
Към позитивен машинален приръст и тясна специализация на труда
Според Димитър Минчев, шеф на " Астра Биоплант ", дуалното образование е ключът към тясната специализация на фрагментите. За момента, бизнесът реагира инвестирайки в свои стратегии, построени съгласно характерните му потребности още от ранен стадий на образование (с ПГ по селско стопанство за специалността лаборант, с ПГ по автотранспорт, плануват партньорство със специалността Логистика в Русенски университет), и се пробват да притегля експерти от чужбина. Петър Ганев, старши откривател в Института за пазарна стопанска система, споделя че първо е належащо механичния приръст на Русе да остане трайно позитивен и да се влага във висока специализация на фрагментите. Дигиталните услуги имат добър капацитет в района за клъстерно развиване, привличане, образование, задържане и развиване на фрагменти.

Модерна стопанска система и развита инфраструктурата

" Икономиката на Русе е жив организъм, с палитра от стопански предприятия, а силата на града е трансгранична ", съобщи кмета Пенчо Милков. Според Петър Ганев, за града е витално нужна цифрова промяна на стопанската система, интензивна на познание и обвързана с обезпечаване на висока добавена стойност на производството.

Създаване на икономическа зона, по модела на Тракия промишлена зона, към този момент се разисква и би бил добър старт в вярната посока и към клъстеризация.

Макар стратегически ситуиран, Русе остава транспортно изолиран. Според кмета на региона Пенчо Милков, трафикът в града е измежду най-интензивните в страната, с 864 хиляди камиона минали през Дунав мост за предходната година и предизвиквайки тапи и затруднено свързване на Русе с пет други обитаеми места в региона. Фактът, че постъпленията от бюджета от граничните такси не остават в общината, в допълнение лимитира опциите за изграждане на буферен паркинг и други други възможности за възстановяване на транспортната съгласуваност и понижаване на трафика.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Предприемач 2 Свят 3 Икономика 1 Предприемач 2 Компании 3 Свят 1 Свят 2 Предприемач 3 Коментари и разбори
Милков изясни още, че е задал въпрос на пътната организация за какво девет месеца след оповестяването на социална поръчка по построяването на трасето за 75 км (от общо 133 км) за над 1 милиарда лева, няма определен реализатор. Oказало, че строителство няма по какъв начин и да стартира, тъй като по пътя има 39 точки за археологически разкопки, по които занапред би трябвало да се работи.
Светло бъдеще
И с най-хубавата тактика, резистентен проект за развиване и събрал в себе си целия нужен капацитет, един град не може да направи този голям скок в развиването си действайки самичък. Комбиниране на напъните на района и повече децентрализация от страната обаче могат да трансформират доста. Като споделя Петър Ганев, " нужно е огромните стопански центрове в района да се обединят ".

Русе е градът на първите неща в България - първото кино, асансьор, печатница, телеграфска и жп линия са единствено някои от тях. С европейска архитектура, богата просвета и свободен дух, градът е и място с доста провокации пред себе си. Стратегическото му позициониране на два европейски транспортни коридора обаче, дълги години бе по-скоро минус поради неприятната инфраструктура и отдалечеността от столицата. Вълните от емиграция на младежи, засегнаха прекомерно мощно Русе, а и близостта до извънредно мощен и развъртян стопански район, като Букурещ, по-скоро го засенчи и не му даде опция да дръпне напред.Как да се преодолеят всички тези проблеми и да се положат основите за основаване на стратегическа визия за дълготрайното му развиване беше съществена тематика на Срещата на бизнеса в Русе, част от поредицата събития " Капитал Градове ", която се организира на 30 септември.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети 0 0

Капитал Фейсбук Twitter
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР