Русе. Днес в Русе бе открита напълно обновена сграда, в

...
Русе. Днес в Русе бе открита напълно обновена сграда, в
Коментари Харесай

Община Русе откри два напълно реновирани центъра за хора с деменция и психични разстройства

Русе. Днес в Русе бе открита изцяло актуализирана постройка, в която ще се обитават два центъра за обществени услуги, ориентирани към едни от най-уязвимите групи. Това оповестиха от пресцентъра на Областната администрация . Става дума за хора с психологични разстройства и такива с разнообразни форми на деменция. Капацитетът на всеки от центровете е 15 души и в него ще бъдат настанявани единствено пълнолетни лица. Те се обитават в постройката на някогашния Дом за деца, лишени от родителска грижа „ Св. Димитър Басарбовски “ и дават отговор на най-съвременните европейски условия. Всяка от стаите дава опция за настаняване на две лица, страдащи от психологични проблеми и три с деменция. Към всяко от пространствата има обособени санитарни възли, а към трапезариите има изцяло оборудвани кухненски боксове. Направено е всичко допустимо изискванията в центровете да бъдат оптимално близки до домашните. За хората с увреждания е построен и външен асансьор. Междувременно е облагородено и дворното място, като са основани отлични условия за отмора и отдих, както и за занимания навън. Сред гостите на събитието бяха заместител регионалният шеф доктор Стефка Караколева, кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият заместител по устройство на територията Магдалина Илиева, както и Надка Денева, която е началник на плана.
В приветствието си към присъстващите доктор Караколева изрече признателност на всички, които със сърце и душа са работили за сполучливото осъществяване на плана. По нейните думи това е добър план, който би трябвало да се мултиплицира във времето и региона. Според заместител регионалният шеф е нужно сходни центрове да бъдат разкрити и в други обитаеми места от региона, защото хората, имащи потребност от сходна помощ, са доста. „ Важното е, че тук виждам хора, които заявяват освен на думи, само че и са подготвени във всеки един миг да се грижат за болните и да дават качествена обществена услуга “, безапелационна бе доктор Караколева. Тя увери присъстващите и в поддръжката на страната за реализирането на сходни планове в дребните обитаеми места.

От своя страна кметът Пенчо Милков съобщи, че хората заслужават да посрещнат почтено компликациите, пред които са изправени.

Бюджетът на плана е в размер на 1 150 900.00 лева, от които 1 125 000.00 лева безплатна финансова помощ и 25 900.00 лева личен принос на Община Русе.

Предстои и реализирането на нов план за даване на обществените услуги, набиране на личен състав, а също и в допълнение съоръжение на пространствата.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР