Русе. 204 141 пълнолетни жители на област Русе ще могат

...
Русе. 204 141 пълнолетни жители на област Русе ще могат
Коментари Харесай

Малко над 204 000 жители на област Русе имат право на глас утре, те могат да упражнят вота си в 337 секции

Русе. 204 141 пълнолетни поданици на област Русе ще могат да упражнят правото си на избор на изборите за народни представители на следващия ден в общо 337 секции. Това стана ясно от извършен диалог сред регионалния шеф Борислав Българинов и ръководителя на Районната изборна комисия (РИК) Милена Хинкова, оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе . 292 от секциите в района са с гласоподаватели над 300 души, което значи, че във всяка от тях ще се гласоподава напълно машинно. В 15 от тези 292 секции, където на процедура е маркирана най-висока изборна интензивност, са обезпечени по две електронни устройства за вота. По две машини ще има в 12 секции в Русе, 2 в Бяла и 1 в Новград, община Ценово. В община Русе ще има общо 203 секции с машинно гласоподаване. Хартиените бюлетини ще се употребяват в секциите с под 300 души, както и в преносимите и спомагателните такива. Става дума за общо 45 секции, от които 5 са преносимите и осем са спомагателните.

От Областната администрация напомнят, че преносимите секции се разкриват за хора с увреждания, а спомагателните са в обществени и здравни заведения.

В авансово избраните секции за машинно гласоподаване ще може да се гласоподава с хартиени бюлетини единствено при пораждане на неизпълним механически проблем с електронните устройства. Това ще може да стане след категорично позволение от Централната изборна комисия (ЦИК).

Най-много секции има на територията на община Русе – 218, където право на глас имат 144 985 души. От посочените секции шест са спомагателни и две са подвижите. Допълнителните секции в Русе са разкрити в двете академични лечебни заведения „ Канев “ и „ Медика “, Комплексния онкологичен център, Центъра за психологично здраве, Следствения арест и дом „ Милосърдие “.

На последващо място са община Бяла. Там секциите са 26, от които две спомагателни надлежно в МБАЛ „ Юлия Вревска “ и в Държавната психиатрична болница. 22 секции има във Ветово, от които едната е преносима. В община Иваново секциите са 18, в Сливо поле 17, в Две могили 15, в Ценово 11, от които една е преносима и в Борово 10.

Началото на изборния ден е оповестено за 07.00 часа, а краят за 20.00 часа. По изключение там, където има чакащи да гласоподават, изборният ден може да бъде продължен с още час, т.е. до 21.00 ч.

Същевременно през утрешния ден от Областна администрация Русе ще събират непрекъснато информация от общините в района за изборната интензивност и ще я подават към Районната изборна комисия, ЦИК и администрацията на Министерски съвет.

Необходимите данни по отношение на броя на гласоподавателите по секции са систематизирани по-рано през днешния ден от Областната администрация и са подадени до упоменатите нагоре институции. От РИК ще дават отговор за откриването на изборния ден във всички изборни секции и неговото привършване.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР