Русалка (по HBO) е сериал, който отлагах. Моят най-добър приятел

...
Русалка (по HBO) е сериал, който отлагах. Моят най-добър приятел
Коментари Харесай

„Русалка” обърква зрителите и ги завлича безнадеждни към дъното

„ Русалка ” (по HBO) е сериал, който отлагах. Моят най-хубав другар има вяра, че има русалки, и постоянно ме нервира. А аз съм нърд, придържам се към науката, еволюцията, и на всичкото от горната страна имам подобаващото висше обучение, с цел да ненавиждам всевъзможни видеа от Youtube и „ доказателства ” за съществуването на русалки.

Най-големия скандал в последните години в това отношение ни показа един фалшив документален филм, излъчен по Animal Planet. В „ Mermaids: The Body Found ” имаше даже хванати „ фрагменти ” на някакви същества, които даже плуваха пред люка, носейки харпуни. Това провокира голямото отвращение на всеки приключил пети клас, а научнопопулярният канал се извинява коленопреклонно до ден-днешен. Така или другояче (въпреки че това е най-гледаният техен филм в историята) „ Mermaids: The Body Found ” си остана огромното им срамно леке.

Но да се върна към сериала. Идеята е страхотна. Изпълнението не е на равнището й.

В крайбрежния град Бристол Коув (щата Вашингтон) русалките, които не знам за какво се назовават „ сирени ” (сирените, измислени от Омир, са различен вид митични жени-полуптици, само че няма значение), са надълбоко свързани с локалния фолклор. Градчето даже се слави като дом на русалките, всички имена на кръчми и магазини са по някакъв метод свързани с тях, имат си даже антикварен магазин, чиято собственичка е госпожа Хелън Хоукинс (Рина Оуен). Хелън явно знае освен това от приказки и митове за русалки, тъй че, когато вижда преди малко излязлата от водата нимфа Рин (Илейн Пауъл) да минава боса пред магазина, й излиза наяве, че предстоят промени за другояче тихия и спокоен живот на градчето.

Идеята, че някъде там надълбоко във водата живеят такива същества, привлича неумолимо. Това се случва и с „ Русалка ”.

Двама морски биолози и гаджета (Бен и забравих-й-името), които по принцип се занимават със избавяне и наблюдаване на морски лъвове в дребния проучвателен център на брега на океана, се въвличат в това да оказват помощ на Рин да откри „ сестра си ”. Тя е друга нимфа, хваната в мрежите на локални моряци и след това отмъкната от военните на скрито и ужасно място за едни много мъчителни операции, от които наподобява, че зависи парализираните да проходят. Дотук към този момент би трябвало да ви свети доста мощно светлината на  – атмосферата доста имитира тази в мегахита, „ Русалка ” е сниман в сходни нюанси.

Бен по някаква случайност е наследник на локалните „ феодали ” – най-богатото семейство от епохи с много тъмна история, изключително във връзка с русалките. Неговата майка пък по случайност е парализирана... И по този начин се заплита една история, в която всеки идващ кадър е явен на по-опитните фенове, само че въпреки всичко има едно „ въпреки всичко ”, което те кара да гледаш и следващия епизод.

И това са русалките! Те владеят мозъците на хората от доста, доста епохи. Всяка история за тях е привлекателна, колкото и да е глупава. Легендите, митовете, приказките, концепцията, че някъде там надълбоко във водата живеят такива същества, притеглят непреклонно. Това се случва и с „ Русалка ”.

На фона на безлична актьорска игра, безсмислени герои и предвидими развития, „ Русалка ” е като ария на сирена. Обърква моряците и ги завлича безнадеждни към дъното. Като фена, който желае да види какво ще стане и натиска копчето за идващия епизод, до момента в който си икономисва мача Турция-Камерун.  



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР