Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие

...
Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие
Коментари Харесай

Парите и комфортът – докъде се простират екологичните ангажименти


Румяна Грозева, изпълнителен шеф на Агенцията за районно икономическо развиване Стара Загора, счита, че зелената промяна към този момент е почнала. По думите й преходът освен няма да наруши комфорта на хората, а даже ще направи живота им по-удобен, по-лесен и чист. " Умните градове, умните системи, които разрешават силата да се употребява уравновесено - всичко това към този момент се прави. Хоризонтът ще бъде в идващите 5-6-7 години. Обществото е узряло да направи тази стъпка. Все повече ще виждаме умни решения за офисите си, за жилищата си, за колите си. Технологиите вървят ръка за ръка със самата енергийна промяна. Всичко това, което се случва като промяна, в това число във връзка с технологиите, по-скоро усилва комфорта ни, а не го нарушава. Въпросът е да приемем тези промени. "  

Според Боян Рашев, специалист по ръководство на околната среда, склонността на хората в едно общество да се ангажират със екологосъобразен метод на живот е тясно обвързвана с приходите и виталния стандарт. " Средата към нас става по-чиста. Това се вижда. Хората в България се стремят да замърсяват все по-малко. Това важи с особена мощ за младото потомство. Българинът ще си купи електромобил, в случай че може да си го разреши. "  

Юристът Вилиан Михайлов е на мнение, че казусът със замърсяването на градовете би трябвало да бъде решен допустимо най-скоро. По думите му обаче това все още не може да се случи благодарение на електрически коли, защото те не са задоволително развити. " Не мисля, че електрическите коли са сполучлив вид за страна като България, в която липсва прилежаща инфраструктура. Не мога да си разрешава да очаквам пред зарядна станция. За по-дългите фамилни преходи също е неловко и няма по какъв начин да рискувам комфорт или да обясня на малко дете за какво ще спрем за 2 часа. От друга страна въглищните централи считам, че са сериозен проблем. Сигурен съм, че слънцето и вятърните генератори са по-добро решние, само че и там нещата не са доста розови, тъй като цената става по-висока, а производството по-малко. Не толкоз парите, колкото комфортът, все още пречат на зелените решения. "

Според мениджъра Данаил Донев, електрическите коли не са задоволително надеждни. Наред с това той обръща внимание на казуса с производството на акумулатори и невъзможността за тяхното дейно преработване. " Моята работа е обвързвана всекидневно с доста пътувания и електромобил не е в положение да ми свърши работа. Трябва ми сигурност в напредването. Освен това закупуването на електромобил е скъпо на този стадий. Ако има някаква форма на отплата, би могло тази опция да стане по-привлекателна. "

Студентът по стопанска система Габриела Иванова ежеседмично пътува до столицата София за своите часове в университета. Самата тя регистрира значимостта на климатичните политики и опазването на природата, само че неприятните условия в железопътния превоз в България я принуждават да употребява автобусен превоз, който е притежател на нездравословни излъчвания. " Не бих се качила на трен в България, с цел да отида до дадена точка, в случай че има рейс в тази посока, тъй като напредването става доста, доста по-бавно. Железопътният превоз оказва помощ за понижаване на нездравословните излъчвания в атмосферата, само че в България изискванията не са положителни. Ако качеството на тази услуга бъде усъвършенствано, да, несъмнено мисля, че бих употребила трен, вместо рейс и по този начин да допринеса към екологията. "  



Подобно мнение показва и респондент, взел участие в допитване в Хърватска. " Не бих се съгласил на живот с понижено ползване на сила за запазване на природата и не бих се съгласил на живот с понижено потребление на коли заради замърсяването, само че бих се съгласил да заобикалям потреблението на пластмаси за еднократна приложимост, тъй като виждам смисъл в това. "  

Нуждата от ефикасни политики в посока на възстановяване на екологията е осъзната и в полското общество. Това демонстрира социологическо изследване в страната. Тази поддръжка обаче има своите нюанси, разяснява социологът от Варшавския университет Доминика Блахника Чацек: " Като семейства, ние подхващаме редица екологични действия. Голяма част от дейностите, които осъществяваме, са резултат от опитите ни да подобрим бюджета на личното си домакинство. Загрижеността за планетата и за благосъстоянието й идва на последващо място. Така че подхващаме разнообразни екологични дейности, не с цел да накараме планетата да се почувства по-добре, а с цел да накараме себе си да се почувстваме по-добре. В проучването ние заявяваме подготвеност за промени, само че наподобява, че тази граница не е доста надалеч. Необходимостта да изоставим колата, когато пътуваме до работа, към този момент наподобява на доста от нас прекомерно коренно решение. "  

Ивайло Стоев, шеф на първата в България плантация за микроводорасли, споделя опит от работата си, който подкрепя напъните за понижаване на въглеродния отпечатък. " Здравето на природата е другият аспект, в който микроводораслите могат да бъдат извънредно скъпи. Микроводораслите играят решаваща роля. Разработваме решения. Едно от тях е улавянето на въглероден диоксид. Разработваме система за стабилно произвеждане на О2. Бъдещето на земята е по-зелено и по-красиво. Пред нас има голям капацитет. Въпрос на време е цивилизацията ни да доближи до равнище, при което ще има стабилно развиване, което ще е в унисон с природата. "  

Онлайн търговията и по-точно връщането на поръчани артикули, се трансформира в генератор на милиони тонове въглеродни излъчвания. С този проблем се бори българският стартъп, който създава приложение, което се стреми да образува нов вид потребителска просвета и да трансформира навиците за извършване на покупки в унисон със зеленото мислене и световните трендове за запазване на околната среда, изяснява основателят на стартъпа Георги Николаев. " Между 15% и 35% от онлайн поръчките в България се връщат. Един на всеки трети продукт предстои на връщане. Това влече след себе си огромно замърсяване на околната среда. "  



Последвайте ни в: - -

Подкастите от поредицата " Green Deal " са наличие, предоставено от , която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.  
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР