Румен Радев подписа указa за назначаването на съдия Галина Захарова

...
Румен Радев подписа указa за назначаването на съдия Галина Захарова
Коментари Харесай

Президентът подписа указа за назначаването на Захарова начело на ВКС

Румен Радев подписа указa за назначението на арбитър Галина Захарова за ръководител на Върховния касационен съд.

" Днес президентът организира среща с определения от Висшия правосъден съвет за ръководител на Върховен касационен съд, на която поздрави Галина Захарова за гласуваното й доверие и й пожела триумф в виновната й задача. В рамките на диалога двамата разискаха отстояването на  върховенството на правото и правилата на демократичната страна в работата на висшите съдии ", оповестиха от прессекретариата на президента.

На 14 януари Висшият правосъден съвет избра Захарова за нов ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) с болшинство от 20 гласа на всички присъстващи на съвещанието на пленума.

Захарова става първата жена, която застава отпред на Върховен касационен съд. Тя е приключила „ Право “ в Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " през 1988 година и е с над 33 година съдийски стаж. В интервала 1988 – 1989 година е стажант-съдия в Софийския градски съд, а от 1989 година до 1991 година е младши арбитър там. От 1991 година до 1992 година е областен арбитър в Пети областен съд (СРС), като през 1992 година става зам.-председател на съда. Работи като арбитър в Софийския градски съд от 1993 година до 1998 година, а в интервала 1998 – 1999 година е негов зам.-председател. В Софийския апелативен съд е арбитър от 1999 година до 2004 година, а от 2004 година до 2007 година е негов зам.-шеф.

От 2007 година до 2011 година е член на Висш съдебен съвет. След това продължава да работи като арбитър в Софийския апелативен съд до 2013 година

Във Върховен касационен съд арбитър Галина Захарова правораздава от 2013 година, а от 2017 година е ръководител на Второ наказателно поделение. На 13.11.2018 година е назначена от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет за заместител на ръководителя на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия.

Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и юристи към Европейския институт за обществена администрация в Люксембург.

Член е на Програмния съвет на Националния институт на правораздаването, била е преподавател в редица образования, проведени от института.

Галина Захарова е представител на Върховен касационен съд в Националната комисия за битка с трафика на хора към Министерския съвет (МС), в Централната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни към Министерски съвет, в Съвета по използване на Актуализираната тактика за продължение на промяната в правосъдната система и в Националния съвет по антикорупционни политики към Министерски съвет.

Участвала е в Експертен комитет за ранна предварителна защита на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург. Била е специалист в районен план за Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и специалист за България в изследвания на Европейската комисия за институционална и правна рамка на правосъдното съдействие по наказателни каузи в ЕС; за минималните наказания, използвани в страните членки, и за наказванията, свързани с отнемане от права в страните членки.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР