Румен Радев и Бойко Борисов продължават да са политиците, събиращи

...
Румен Радев и Бойко Борисов продължават да са политиците, събиращи
Коментари Харесай

Румен Радев се ползва с 25% по-голямо доверие от Бойко Борисов

Румен Радев и Бойко Борисов не престават да са политиците, събиращи най-високи стойности на позитивно отношение, като разликата в интерес на президента се усилва. Държавният глава получава благосклонностите на 67%, а водачът на ГЕРБ - на 42 на 100. Това сочат данните от национално представително проучване на "Тренд ".

Резултатите демонстрират още, че доверие в държавното управление имат 32 на 100. 46% имат вяра, че кабинетът “Борисов 3” ще изкара цялостния си мандат, а песимисти са 32%.

Няма основни промени в отношението към политически водачи за последните осем месеца. Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова получава 28% позитивни оценки, само че най-вече в средите на своя електорат. Според социолозите ще ѝ бъде мъчно да активизира по-сериозна част от периферията.

Сред водачите на “Обединени патриоти” Красимир Каракачанов е най-одобряваната фигура - с 34%. Социолозите напомнят, че водачът на Вътрешна македонска революционна организация получи сериозна поддръжка и на президентските избори. Зад него остават Валери Симеонов - с 20%, и Волен Сидеров - с 13%.

Доверието към Веселин Марешки също се задържат на положителни равнища от 30 на 100.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ е с съвсем еднакъв резултат като този на водача на “Атака”. Подкрепата си дължи само на симпатизантите на придвижването.

Подкрепата за десните водачи - ген. Атанас Атанасов, Божидар Лукарски и Христо Иванов, е в границите на 10-12%.

Ако изборите бяха през днешния ден, ГЕРБ получава 21,2% от доверието на всички интервюирани, следвана от Българска социалистическа партия със 17,8%. От "Тренд " обаче прецизират, че в действителна изборна обстановка се броят гласовете единствено на гласуващите и по тази причина е нужно да се направи преизчисление, като процентът негласуващи се разпредели по всички останали варианти. След това преизчисление резултатът на ГЕРБ би бил 33,7% от гласуващите, а на Българска социалистическа партия - 28,2% от тях. Това значи, че дистанцията сред тях е 5,5% - колкото на последните парламентарни избори (резултатите тогава бяха 32,65% за ГЕРБ, против 27,20% за Българска социалистическа партия - б.р.). Сега 37,1% заявяват, че няма да гласоподават.

Не се следи и значителен спад и в поддръжката към “Обединени патриоти”. Разликата в електоралните равнища сред тях (5,4%) и Движение за права и свободи (6,3%) е несъществена и мъчно би могло да се направи безапелационна оценка кой ще е трета политическа мощ.

Партията на Веселин Марешки “Воля” регистрира намаляване на стойностите по отношение на месеците преди изборите, събирайки 1,8% поддръжка от всички. Този спад е логически, тъй като Марешки се ползваше преди изборите от “бонуса” на новия състезател по терена, разясняват социолозите.

Данните демонстрират още, че инерцията на Реформаторския блок (1,8%) към момента се резервира.

При “Да, България” (1,4%) и ДСБ (1,1%) не се регистрира основна динамичност на растеж или спад в поддръжката. Проучването обаче е извършено преди да се даде старт на новата дясна самодейност “Български манифест за Европа”.

Проучването на организация "Тренд " е направено сред 3 и 12 ноември измежду 1005 пълнолетни български жители, по поръчка на в. “24 часа”.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР