Румънците не се предават: вече месеци наред те излизат на

...
Румънците не се предават: вече месеци наред те излизат на
Коментари Харесай

Румънците са твърдо решени да сложат край на безобразията

Румънците не се предават: към този момент месеци наред те излизат на улицата, с цел да стачкуват против преодоляването на правораздаването и опитите на ръководещите да подринат правовата страна.
Репортаж на Дойче веле от Букурещ:


Леден ноемврийски вятър брули стачкуващите по улиците на Букурещ. Но доста по-силна е бурята, провокирана от румънското държавно управление. И по-опасна, споделя един млад мъж, който към този момент дни наред взе участие в митингите против така наречените " промени " на кабинета. " Прекалиха просто. Първо бяха законите за правораздаването, а в този момент тази данъчна случка, която ще съсипе частния бранш. Нямаме различен избор, би трябвало да протестираме ", изяснява ни Виктор. Вече близо 300 дни хората в Букурещ и в други огромни румънски градове излизат на улицата. Води ги обаче не отчаянието, а решимостта да бранят правовата страна, изяснява ни различен стачкуващ.

Посланието е кристално ясно: румънското гражданско общество е неумолимо - и не се поддава на празните обещания. В началото на годината повече от 600 хиляди души демонстрираха против социалдемократическото държавно управление, което сложи правораздаването под собствен надзор. Това беше апогеят на митингите, които не престават от този момент насам. Понякога стачкуващите са малобройни, различен път, както последната неделя да вземем за пример, на улицата излизат до 20 хиляди души, които стачкуват против обезличаването на правораздаването.

Зад кулисите

Това обезличаване в началото трябваше да стане благодарение на един незабавен указ на държавното управление, а в този момент очевидно ще бъде довършено под маската на демократичния парламентаризъм. Целта е да бъде отслабена Службата за битка против корупцията, да се предефинира злоупотребата със служебно състояние, а правораздаването да бъде сложено под надзор. От новите закони ще се възползват най-много тези политици, против които има влезнали в действие присъди или течащи следствия за корупция и корист със служебно състояние. Не единствено гражданското общество счита, че това е рисково за правовата страна - същото мислят и представители на прокуратурата, на съдийската колегия и даже президентът Клаус Йоханис, който остро разкритикува проектите на държавното управление.

Сред тези, които ще се възползват от така наречената " правосъдна промяна ", най-ярко се откроява името на Ливиу Драгня, началник на ръководещата Социалдемократическа партия и ръководител на Народното събрание. След успеха на неговата партия на парламентарните избори предходната година, той нямаше право да оглави държавното управление, тъй като е наказан условно за манипулиране на избори и е обвиняем по още едно дело. Но Драгня дърпа конците иззад кулисите. Помага му съдружният сътрудник в държавното управление - една псевдо-либерална отцепническа партия на име АЛДЕ под управлението на ръководителя на Сената Калин Попеску Таричану, против който също върви разследване по съмнение в приватизационни афери.

Но дърпането на конците очевидно не работи по този начин, както Драгня си е представял. Само половин година след изборната победа марионетният министър-председател трябваше да бъде заменен, тъй като явно към този момент не е желаел да взе участие в играта. Сорин Гриндяну, който минаваше за надеждоносец на партията си, беше демонтиран и сменен с политик, който сякаш щеше да слушка. Но новият министър председател Михай Тудосе също към този момент влиза в пререкания с партийния водач. И може би ще го сполети ориста на предшественика му, в случай че откаже да организира неведнъж оповестяваната " данъчна гражданска война ". С държавно разпореждане бе натрапен нов данъчен закон, който през идващите дни би трябвало да се прокара и през Народното събрание.

Пакетът от ограничения планува увеличение на минималната работна заплата със 100 евро до ниво 420 евро на месец. За сметка на това обаче всички обществени отчисления отсега нататък ще се заплащат само от служащия, респективно служителя. Срещу тези проекти стачкуват де факто всички: синдикатите, опозицията, гражданското общество, работодателите. Президентът Йоханис категорично предизвести да не се потегля на тази " данъчна случка ", за която е ясно, че ще е с печален край. И този край като че ли към този момент се обрисува: курсът на румънската проливам по отношение на еврото падна до най-ниското си ниво за последните пет години.

" Това е злополука "

Няколко организации на служащите и чиновниците приканиха към национална обща стачка. Богдан Хосу, водач на синдикалната конфедерация " Картел Алфа ", сподели за Дойче Веле, че е недопустимо половината от заплатата да отива за налози и отчисления. " Това е икономическа и обществена злополука ", обобщава Хосу.

На сходно мнение е и известният политолог Андрей Търану. В изявление за Дойче Веле той споделя, че законодателните промени са противоправна интервенция в правораздаването и в данъчната уредба, от която изгода ще имат само ръководещите. " Тези подправени промени вредят на Румъния както вътре, по този начин и на открито. Сега президентът би трябвало да употребява всички принадлежности, с които разполага, с цел да блокира маниакалността, с която държавното управление се пробва да наложи проектите си. "

Либералната съпротива има намерение да внесе избор на съмнение против кабинета, само че възможностите за триумф са дребни. Парламентарното болшинство към този момент нееднократно се е показвало като дисциплиниран инструмент в ръцете на съдружното държавно управление. Едно обаче е несъмнено: румънците ще продължат да излизат на улицата. През идващите дни се чакат нови всеобщи митинги.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР