Румънското здравно министерство ще предостави своя опит и концепция за

...
Румънското здравно министерство ще предостави своя опит и концепция за
Коментари Харесай

Сербезова: Изграждането на детска болница у нас е на етап избор на терен за строителство

Румънското здравно министерство ще даде своя опит и идея за развиване на детското опазване на здравето. Това стана ясно по време на срещата на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова с румънския ѝ сътрудник проф. доктор Александру Рафила в Букурещ.

Двамата посетиха най-голямата детска болница в румънската столица „ Мария Склодовска Кюри “. Лечебното заведение е основано през 1979 година и последователно уголемява своя потенциал с дейното присъединяване на румънските жители, които с дарения подкрепят строителството и закупуването на здравното съоръжение на новите корпуси. В момента е в ход нова дарителска акция за плануваното разширение на детската болница. Румънският здравен министър изясни, че това е належащо, защото броят на чакащите за лекуване деца от цялата страна е огромен, а наличните 573 кревати не са задоволителни за обслужването на всички деца.

В болничното заведение работят нужните експерти по всички детски специалности, като в лечебното заведение не се правят само трансплантации на деца. Проф. Рафила изясни, че през 2013 година е подписано съглашение с италианска болница за съдействие и образование. По тази линия медици от Италия оперират в „ Мария Склодовска Кюри “.
 Министерство на здравеопазването
Министър Сербезова уточни, че построяването на Национална детска болница у нас е на стадий избор на терен за строителство. Тя изясни, че Министерството на здравеопазването е упълномощило осъществяването на предпроектно изследване на препоръчани вероятни терени. След като изследването завърши, Министерството на здравеопазването възнамерява да бъде извършено обществено разискване с всички заинтригувани страни , като тогава ще бъдат дискутирани и преимуществата на евентуалните терени.

„ Моя задача като здравен министър е на българските деца да бъдат обезпечени качествени и налични диагностика, лекуване и следващо наблюдаване. Правим всичко допустимо колкото се може по-бързо да бъде прекратено обикалянето на родителите от болница в болница в търсене на най-хубавото за техните деца “, уточни проф. Асена Сербезова.

По време на срещата с проф. доктор Александру Рафила беше контрактувано и, че в границите на идния идната седмица Съвет на европейските здравни министри България и Румъния ще излязат с обща позиция във връзка с бъдещите доставки на ваксини от производителя Pfizer/BioNTech. България и Румъния, дружно с още 8 страни членки, изпратиха отворено писмо до Европейската комисия, в което упорстват доставките да бъдат съобразени с действителните потребности на популацията, защото плануваните сега количества в пъти надвишават потреблението на ваксини и утежняват бюджетите на страните членки на Европейски Съюз.

Причина за общата позиция е фактът, че споразуменията за доставка на ваксини задължават участващите в тях страни да закупят дозите ваксини, които са им избрани в сходство с осъщественото систематизиране по всяко съглашение. В същото време споразуменията не съдържат механизъм, посредством който страните да могат да се откажат от избраните им с разпределението дози ваксини.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР