Румънският съд разпореди на големите интернет доставчици в страната, сред

...
Румънският съд разпореди на големите интернет доставчици в страната, сред
Коментари Харесай

Забраняват достъпа до пиратски сайтове и в Румъния

Румънският съд разпореди на огромните интернет снабдители в страната, измежду които са пазарният водач RCS&RDS, Telecom Romania, UPC Romania, Digital Cable System, AKTA Telecom и Nextgen Communication, да спрат достъпа до голям брой пиратски уеб сайтове, отпред с The Pirate Bay, Film HD и FilmeOnline, както и до сериозен брой огледални и proxy-сайтове за мигриращ различен достъп до пиратско наличие.

По информация на torrentfreak.com, ограничението на достъпа до тези уеб сайтове (website blocking) е по искане на огромните Холивудски кино студия като Twentieth Century Fox, Disney, Sony, Paramount, Universal и Columbia. С това правосъдно решение Румъния се причислява към цивилизования европейски подтекст на дейна протекция на правата в цифрова среда. В Европейски Съюз има най-малко 17 страни, в които понастоящем се ползва интензивно блокиране на пиратски уеб сайтове, въз основа на настоящото европейско право и опциите, обезпечени посредством наредбите на член 8 (3) от Директива 2001/29/ЕО и членове 9 и 11 от Директива 2004/48/ЕО. На територията на Европейския съюз рестриктивните мерки засягат над 1800 уеб страницата и над 5300 свързани с тях домейни. Решението на съда в Румъния е на първа инстанция и предстои на обжалване пред Апелативния съд в Букурещ. Заедно с Румъния, 19 е броят на страните, където достъпът до The Pirate Bay към този момент е блокиран, а точно: Аржентина, Австралия, Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Исландия, Индонезия, Ирландия, Малайзия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Турция, Южна Корея и Обедненото кралство.

За страдание, значими текстове от европейската правна рамка в областта на интелектуалната благосъстоятелност, които дават опция на правоносителите да ползват дейно закона и да пазят своите нарушени права в цифрова среда, се оказват изчезнали или транспонирани некачествено в българското национално законодателство, разяснява Изпълнителният шеф на БАМП Ина Килева. Така в България посочените нагоре текстове на Директива 2001/29/ЕО и Директива 2004/48/ЕО на процедура отсъстват от наредбите на Закона за авторското право и сродните му права. Това затруднява правоприлагането и препятства налагането на трайни ограничения за ограничение на достъпа до уеб сайтове, съдържащи или предлагащи нарушаващо правата върху интелектуална благосъстоятелност наличие в нашата страна, за разлика от все по-категоричните правни дейности в останалите европейски страни. Българските създатели, цели креативен гилдии и промишлености търпят големи загуби от този законодателен недостиг.

На ход са българските законодатели с тяхната отговорност да хармонизират качествено и пълноценно националното законодателство с настоящото европейско право и процедура на Съда на Европейски Съюз, тъй че да подсигуряват на българските създатели равни благоприятни условия за отбрана с тези на сътрудниците им от Европа.

Цялата публикация може да прочетете на британски език тук:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР