Румънският президент Клаус Йоханис осъди руското нападение срещу украинските дунавски

...
Румънският президент Клаус Йоханис осъди руското нападение срещу украинските дунавски
Коментари Харесай

Румъния осъди руската атака срещу украинските пристанища по Дунав

Румънският президент Клаус Йоханис осъди съветското нахлуване против украинските дунавски пристанища Измаил и Рени, покрай границата сред Украйна и Румъния. Нападението беше наказано и от министър-председателя Марсел Чолаку.

" Остро съдя неотдавнашните съветски набези против украинската гражданска инфраструктура на река Дунав, покрай Румъния. Тази неотдавнашна ескалация съставлява сериозен риск за сигурността в Черно море. Тя визира и по-нататъшния пренос на зърно през Украйна и по този метод световната продоволствена сигурност ", съобщи Клаус Йоханис в формалния си акаунт в Twitter.

Румънският министър-председател Марсел Чолаку също осъди нападението. " Тези дейности не престават серията от съветски военновъздушни удари по цивилен обекти в Одеска област, засилени след едностранното решение на Руската федерация да прекрати присъединяване си в Черноморската зърнена самодейност. Призоваваме Руската федерация да приключи въздушните набези против украинската пристанищна инфраструктура. Насочването към пристанищната инфраструктура е още едно доказателство за желанието на Руската федерация да подкопае украинския експорт на зърно за международните пазари, което оказва съществено влияние върху международната продоволствена сигурност и заплашва доста хора ", декларира той, представен от Digi24.

По данни на украинското оперативно командване, съветски безпилотни самолети са се насочили и са унищожили склад за зърно на река Дунав в черноморския район Одеса. Снимки, публикувани в обществените медии, демонстрират, че офанзивата е била ориентирана към пристанище Рени, ситуирано покрай Галац.

" Силите за противовъздушна защита унищожиха три дрона ", заяви оперативното командване. При офанзивите са били ранени шестима души.

Експлозиите са станали в ранните утринни часове на 24 юли, и са били забележими от Румъния.

Това е първият път, в който Русия се насочва към украинската инфраструктура по река Дунав, откогато се отдръпна от Истанбулското съглашение от юли 2022 година по отношение на украинския експорт на зърно, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция. Според украински източници, тази офанзива не е осъществена с ракети с отдалечен обхват, както в Одеса и Черноморск от 18 юли, а с създадени в Иран дронове Шахед-136.

През последните дни Русия бомбардираше интензивно Одеса, като се насочи и към пристанищната инфраструктура. След приключването на периода на съглашението за експорт на зърно предходната седмица Украйна разгласи, че може да употребява различен маршрут за експорт през териториалните води на Румъния и България. Впоследствие шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ предизвести, че Русия може би възнамерява интервенция под подправен байрак, целяща да нападна плавателни съдове под непознат байрак в Черно море, заяви Biziday.

Дунав е последният маршрут за експорт на украинско зърно от 17 юли, откакто Русия се отдръпна от така наречен зърнена договорка. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР