Румънският премиер Николае Чуха заяви, че очаква Румъния - след

...
Румънският премиер Николае Чуха заяви, че очаква Румъния - след
Коментари Харесай

Румъния очаква членство в Шенген до края на годината

Румънският министър председател Николае Чуха съобщи, че чака Румъния - след повече от десетилетие очакване, да влезе в Шенгенското пространство на Европейски Съюз преди края на годината. Това ще отстрани дългото очакване по границите на Румъния с други страни от Европейски Съюз и ще увеличи привлекателността ѝ за задграничните вложители. Брюксел ще се откаже от режима, който следи напредъка на Румъния в реформирането на правосъдната система и изкореняването на корупцията след години на рецензии от страна на изпълнителната власт на Европейски Съюз, сподели той..
Николае Чука, министър председател на Румъния
" Всичко, което направихме след началото на спора (в Украйна), демонстрира, че сме подготвени да станем член на Шенген ", сподели Чука. " Наистина чакаме всички останали водачи на Европейски Съюз да признаят всичко, което сме създали. "

" Желателно е " да се чака, че връзките сред Русия и Запада ще се върнат към положението си отпреди войната скоро след прекъсването на сраженията в Украйна, защото Кремъл наподобява се стреми да сътвори буфер сред себе си и НАТО, съобщи министър-председателят на Румъния.

Николае Чука, военачалник в оставка, който в миналото е управлявал бойни сили в Ирак, съобщи, че нахлуването на Русия е отворило още веднъж цивилизационен разлом, сходен на Студената война, и Северноатлантическият пакт ще би трябвало да поддържа разширеното си наличие на войски на източната си граница най-малко в средносрочен проект.

Макар да съобщи, че не счита, че Русия ще нападне страна от НАТО и ще провокира открит спор, сегашната война удостоверява повече от десетилетие предизвестията на източните членове на алианса, че президентът Владимир Путин е податлив да си върне територии, следени в миналото от Съветския съюз.

" Русия не мисли като нас. Русия не се държи като нас ", сподели 55-годишният Чука в изявление за организация Блумбърг. " Ситуацията сега, наподобява, пресъздава оня разлом сред западната и източната цивилизация - сред свободните, демократични страни и автократичните режими. "

Румъния, някогашна комунистическа страна с население от съвсем 19 млн. души, която се причисли към НАТО през 2004 година и към Европейския съюз три години по-късно, се трансформира в страна, която поддържа Украйна на първа линия, откакто Русия я атакува на 24 февруари.

Нейната 624-километрова граница с Украйна е най-дългата в Европейски Съюз и страната се втурна да възвръща железопътни линии и да ремонтира пристанища, с цел да помогне на украинския експорт да заобиколи съветската окупация и блокадата на черноморските пристанища. Тя също по този начин оказа помощ на повече от 1 милион бежанци, които избягаха през границата, с цел да се спасят от спора.

Все отново се ускоряват опасенията, че решимостта на по-богатите западни страни да поддържат натиска върху Русия посредством наказания и продължение на потока от оръжия и финансова помощ за Украйна може да отслабне с наближаването на зимата и ограничението на съветските газови потоци, което води до повишение на цените на силата. Според Чука натискът не трябва да отслабва.

Ако руснаците " не желаят да спрат допустимо най-бързо и да договарят, да намерят решение, да признаят териториалната целокупност, независимостта и суверенитета на Украйна, те ще създадат същото и с други страни ", сподели той.

Правителството на Чука възнамерява да увеличи задачата за разноските за защита на Румъния оттатък предписаната от НАТО долна граница до 2,5 % от брутния вътрешен артикул (БВП). Около една трета от тази сума ще отиде за придобиване на оръжия, в това число изтребители, подводници, корвети, бронирани бойни машини и безпилотни летателни апарати, сподели той.

След решението на НАТО да ускори наличието на войски на източния си фланг, Румъния към този момент е хазаин и на многонационална бойна група, формирана от френски, белгийски и холандски бойци, както и от контингент на Съединени американски щати, което съгласно Чука акцентира възходящото стратегическо значение на Черноморския район.

" Не става въпрос единствено за защита, а и за продоволствена сигурност " в международен мащаб, сподели той. " Става въпрос за район, който е доста близо и до Балканския район, тъй че всички тези решения, взети за увеличение на възпирането и защитата по целия източен фланг, са доста добре пристигнали. " /БГНЕС, “Bloomberg ”

Букурещ / Румъния
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР