Румънски фирми все по-често обръщат поглед към България и по-специално

...
Румънски фирми все по-често обръщат поглед към България и по-специално
Коментари Харесай

Румънски фирми търсят наши специалисти, студентите ни не искат


Румънски компании все по-често обръщат взор към България и по-специално към градовете от трансграничния район, с цел да търсят квалифицирана работна ръка, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Двустранната комерсиална камара България – Румъния се надява на сполучливо съдействие с Русенския университет „ Ангел Кънчев “, където стартират да се провеждат срещи сред представители на румънски компании и евентуални претенденти за работа в северната ни съседка.

Близостта на Русе и Букурещ, които са разграничени единствено от 60 км, е преимущество за русенските експерти, счита Дору Драгомир,президент на Двустранната комерсиална камара България – Румъния. Освен професионалната подготовка претендентите би трябвало да знаят най-малко минимално британски език, а владеенето на румънски би било в допълнение преимущество. Основно румънските работодатели имат потребност от фрагменти в региона на IT технологиите, производството, медицината и аутсорсинга.

Ще се залага най-много на персоналния контакт, изяснява Диана Георгиева, която оказва помощ на комерсиалната камара в организацията на самобитната трудова борса. „ В рамките на 10-ина минути двойката кандидат-компания ще имат време да се срещнат, да се показват по допустимо най-хубавия метод, тъй че всеки един да припознае другия “, споделя тя.

Въпреки че заплатите в Румъния са по-добри от тези в България, хората и от двете страни избират да гледат на Запад и се получава дефицит на работна ръка. Студентът от Русенския университет Марин Николов не прави изключение. „ Ако бих работил в чужбина, евентуално не би било тъкмо в Румъния, тъй като считам, че стандартът на живот не е толкоз по-висок, с цел да си коства това. Но по принцип не съм против концепцията “, изяснява той.

„ За мен огромният проблем е, че Румъния и България имат дружно 7 млн. жители в Западна Европа. А нашата концепция е да има български служащи в Букурещ, тъй като е по-близо до дома им. Те могат да работят от понеделник до петък в Румъния и в петък вечерта да се върнат у дома. Трябва да се намерения и за освобождението на такива хора от заплащането на такса за прекосяването през Дунав мост “, счита Дору Драгомир. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР