Румънската прокуратура отново повдигна обвинение срещу бившия президент Йон Илиеску

...
Румънската прокуратура отново повдигна обвинение срещу бившия президент Йон Илиеску
Коментари Харесай

Румъния: процесът на века започва отново


Румънската прокуратура още веднъж повдигна обвиняване против някогашния президент Йон Илиеску - за закононарушения против човечеството по време на революцията в края на 1989 година. Процесът ще бъде тест за румънското правораздаване.

Бившият президент Йон Илиеску ще дава отговор за закононарушения против човечеството

Румъния беше последната комунистическа страна в Централна и Източна Европа, обхваната от вълната на политическите промени през 1989 година. През декември, когато останалите някогашни спътници на Кремъл правеха първите си извършения по спокойно предаване на властта и многопартийна система, в Румъния стотици почтени загиваха по улиците, до момента в който стачкуваха против. В формалните отчети се загатва за 1116 дами и мъже, убити при кървавите престрелки преди и след бягството на диктаторската двойка.

Около 80 % от жертвите са регистрирани след рухването на диктатурата, когато в Букурещ към този момент ръководи нова политическа групировка. Ядрото ѝ се състои от апаратчици на небрежно разпуснатата комунистическа партия и.
Редакцията предлага
Каталин Регеа е 20-годишен, когато революцията стартира на 16 декември 1989 година в Тимишоара, а оттова се популяризира в цялата страна. Днес, повече от три десетилетия по-късно, някогашният студент признава, че той и протестиращите му другари, които са били обстрелвани по румънските улици, са били излъгани: " Сега към този момент знаем: врагът към този момент е бил отпред на новото политическо управление ", споделя той.

След три десетилетия блуждаене

Днес, цели 33 години след, процесът против и двама негови хипотетични съучастници е обновен. Според обвиняването те са забъркани в закононарушения против човечеството. Военната прокуратура е преразгледала обвинителния акт, откакто Върховният съд върна делото през 2021 година - " поради процедурни неточности ". Твърди се, че в този момент те към този момент са поправени.

Другите двамата упрекнати, с изключение на Йон Илиеску, са някогашният вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску и някогашният шеф на военновъздушните сили Йосиф Рус. Илиеску е упрекнат, че редовно е подвеждал обществото, с цел да укрепи политическата си власт. Това е провокирало " всеобща терористична неуравновесеност ", довела до многочислени конфликти и престрелки в. До 30 декември 1989 година са били регистрирани 857 смъртни случая, 2382 ранени, 585 значими лишавания от независимост в нарушаване на интернационалното право и 409 случая на съществено причиняване на премеждия, написа в обвинителния акт. Двамата обвинени са издавали заповедите по време на интервенцията.

През годините следствията неведнъж са били отлагани, а няколко присъди са били отменяни, тъй като осъществените закононарушения не участвали в румънския Наказателен кодекс. Производството неведнъж е прекратявано и възобновявано. Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) е осъждал неколкократно Румъния за тези забавяния.

Престъпления против човечеството

Под натиска на Европейски съд по правата на човека делото още веднъж е обновено през 2016 година, след което за следващ път е спряно. Тогавашният основен прокурор Богдан Лику признава, че Военната прокуратура не е имала интерес да проверява " основни аспекти ". Доказателства са били присвоявани и унищожавани, а някои причинители и очевидци към този момент не са измежду живите.

24 демември 1989: цивилни следят танковете, заели позиция пред Кралския замък в центъра на Букурещ

Едва след възобновяването на процеса през 2021 година става допустимо на някогашния президент Йон Илиеску и двамата му сподвижници да бъдат повдигнати обвинявания. Разследванията са удостоверили тезата, че са осъществени, сподели основният прокурор на страната Габриела Скутеа пред Дъждовни води: " Уникалното в тези следствия е, че сходни закононарушения против човечеството не могат да бъдат класифицирани нито като данъчни измами, нито като корупция или закононарушения по общото право. "

Манипулация " като по учебник "

" Никой не твърди, че Йон Илиеску е излязъл на улицата и е стрелял по хора ", показва Каталин Питу, началник на Военната прокуратура. Според обвинителите някогашният президент систематично е манипулирал и заблуждавал публичното мнение посредством телевизионните си изяви. Така той съзнателно основал заплаха от тероризъм, предизвиквайки всеобща неуравновесеност. Това заблуждение на обществеността не е било инцидентно, а е осъществено " като по учебник ", твърди военният прокурор.

При експлоадирането на революцията в Тимишоара Каталин Регеа (вляво) е бил на 20 години

Подозренията за заблуждение и манипулиране на румънското общество, съществуващи от повече от 30 години, в този момент изцяло се удостоверяват в обвинителния акт. Разследването твърди, че " терористите ", за които Илиеску е предупреждавал, в никакъв случай не са съществували. Потвърждават се и главните виновници за тази " акция за отклонение на вниманието и дезинформация ". Според румънските прокурори това са Йон Илиеску и политическата му върхушка.

Процесът е тест за румънската правосъдна система. Никой не е в положение да каже какъв брой време ще мине, преди отговорните да бъдат осъдени. За протестиращия от румънските площади в края на 1980-те години Каталин Регеа осъждането на 92-годишния Илиеску не е главният въпрос. Важното за достоверността на румънската историография е Илиеску да влезе в учебниците като нарушител, а не като воин, акцентира някогашният бунтовник.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР