Румъния и България се присъединиха заедно към ЕС и до

...
Румъния и България се присъединиха заедно към ЕС и до
Коментари Харесай

Румъния бавно върви напред след 15 години в ЕС

Румъния и България се причислиха дружно към Европейски Съюз и до през днешния ден биват сравнявани в техния прогрес и провокации към цялостна интеграция. Румъния обаче има собствен личен път за развиване, който на моменти се откроява радикално от нашия.

" Средствата от Европейски Съюз за нас са като парите от газа за Русия или парите от нефт за Саудитска Арабия ", обобщава Кристиан Гинеа, министър на европейските фондове на Румъния допреди няколко месеца. Той показва новите пътища, течащата вода в селските региони и отдалечените места, както и системите за ръководство на отпадъците измежду съответните изгоди от участието. И в действителност съгласно представителството на Европейската комисия в Румъния за 15-годишното си участие в Европейски Съюз страната е получила финансиране в размер на 62 милиарда евро, а е внесла 21 милиарда евро в бюджета на Европейски Съюз.

Като резултат в Румъния се следи постепенно, само че устойчиво повишаване на стандарта на живот, реализирани промени във всички области на публичния живот, от стопанската система до по този начин нужния главен ремонт на правосъдната система. " Говорим си за към 15 години, през които Румъния е чист бенефициент от европейския бюджет (с над 41 млрд.евро), през които Брутният вътрешен продукт на Румъния набъбна от 97.7 милиарда евро на 240 млрд евро ", споделя евродепутатът Рамона Стругариу от Renew Europe пред " Капитал ". " Но имате право да погледнете и оттатък елементарните цифри. Говорим също за години, в които получихме значими уроци във връзка с солидарността по време на рецесия. От 15 години Румъния е обвързвана с полезностите на свободата, демокрацията и човешките права на хората, за които нашите близки са се борили по време на революцията против комунистическия режим през 1989 година ", добавя още тя.
Догонваща стопанска система
Парите от Европейски Съюз въпреки всичко не са били задоволително, с цел да доведат качеството на живот в северната ни съседка до междинното в доста области. Според на Европейската банка за възстановянане и развиване приближаването към напреднала пазарна стопанска система, която е устойчива, добре ръководена и приобщаваща, остава надалеч от приключено. Проучването показва непредвидимата бизнес среда, възпрепятствана от слаби институции, огромните районни разлики, дефицитът на работна ръка и умения, неприятното положение на превоза и общинската инфраструктура като съществени спънки за конкурентоспособността и благосъстоянието на страната. Проблеми, които остават годни и за България.
Реклама
" Не чакам Румъния да бърза да се причисли към Европейския валутен съюз, в случай че Полша не се приближи до еврото ", споделя Андрей Радулеску, шеф на макроикономическите проучвания в Banca Transilvania пред Euroactiv. Той показва, че сега Румъния не дава отговор на критериите за конвергенция, и надали това ще се случи преди 2025 година В същото време, да бъдеш член на Европейския съюз, само че не и на еврозоната не е дейно от икономическа позиция.
Парите от Европейски Съюз не са били задоволително, с цел да доведат качеството на живот в северната ни съседка до междинното в доста области.
Въпреки това страната продължава да се оправя по-добре от България стопански. Тя съумя да се възползва от предплатеното финансиране по Плана за възобновяване и резистентност. Румъния ще разчита на 14.2 милиарда евро безплатни средства и 14.9 милиарда евро заеми от Европейския съюз до 2030 година, с цел да обнови енергийния си бранш с необикновен акцент върху планове за възобновими източници, съобщи държавното управление през януари, като се откаже от въглищата най-късно до 2032 година
Шенген, правосъдна промяна и господство на закона
През юни 2021 година Европейската комисия показа следващия мониторингов отчет за Румъния, в който отбелязва позитивна наклонност и все по-близо постигане на заложените авансово критерии. Механизмът за съдействие и инспекция, постоянно беше употребен през годините като политическа пречка по пътя на България и Румъния към Шенген. " Румъния сигурно е механически подготвена да бъде неразделна част от шенгенското пространство, само че би трябвало да възстановим изгубеното доверие на европейските ни сътрудници. По отношение на промените в правосъдната система и върховенството на закона към момента не сме там, където би трябвало да бъдем като пълноправни членове на Европейския съюз. И това е въпрос, за който отговорността носи политическата класа на локално равнище, в Румъния ", отбелязва евродепутатът Рамона Стругариу.
Реклама
Отстъплението през последните години от антикорупционните старания и опитите за политически надзор върху правосъдната власт предизвикаха спомагателна загуба на доверие от Брюксел. " Следим последните събития във връзка с дисциплинарните ограничения против румънски съдии със сериозна угриженост ", сподели представител на изпълнителната власт на Европейски Съюз пред AFP преди месец. В същото време политическата конюнктура продължава да е нестабилна, откакто министър-председателят Николае Чука, на поста от по-малко от два месеца, е упрекнат в плагиатство на съвсем една трета от докторската му дисертация. Неговият предходник, демократичният министър-председател Флорин Къцу, беше свален с избор на съмнение в Народното събрание в края на предходната година.
Качество на живот и опазване на здравето
Ниската покупателната дарба на румънските жители към този момент е в допълнение ударена от най-високата инфлация през предходната година от 2011 година насам. Все още съществуват и тревожни равнища на детска беднотия. През 2021 Social Progress Index, който проучва качеството на живот, подрежда Румъния на последно място в Европейски Съюз. Почти 4 млн. души са се възползвали от " свободата на придвижване " и са напуснали страната, с цел да живеят на Запад.

Преди пандемията от ковид междинната продължителността на живота е била 75.46 години в Румъния (74.91 в България), за разлика от междинната за целия Европейски Съюз 81.3 години. Ковид в допълнение разкри дълбоки пукнатини в застаряващото население и незадоволително финансирана здравна системи в страната. Пандемията до момента е лишила живота на 37 929 души в Румъния.

Проучване на публичното мнение от 2021 година от програмата на Европейски Съюз Евробарометър сподели, че румънците не престават да се доверяват на Европейския съюз два пъти повече, в сравнение с личните си държавни управления. Въпреки това, публични персони, политици, някогашни притежатели на медии, юристи, артисти или просто авторитетни лица използваха коронавирус като комфортен миг да упорстват за #RoExit (по образеца на Brexit). За Еоин Дреа, старши откривател в " Мартенс център " в Брюксел, доста от проблемите и подозренията по отношение на Европейски Съюз в Румъния през днешния ден припомнят за опита на неговата страна Ирландия през 80-те години. " Тогава Ирландия се характеризираше с доста висока безработица, всеобща емиграция на младите (най-вече в Обединеното кралство и САЩ) и чувството, че участието в Европейски Съюз в действителност утежнява районните неравенства. Инвестициите обаче лишават време - в Ирландия бяха нужни повече от две десетилетия вложение на средства от Европейски Съюз в области като образованието, с цел да се трансформира в действителност страната. Ето за какво е толкоз значимо за Румъния да обезпечи обилни запаси, с цел да подсигурява, че всеки цент от парите на Европейски Съюз се изразходва вярно ", споделя той пред " Капитал ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Свят 3 Коментари и разбори 1 Градове 2 Коментари и разбори 3 Промишленост Реклама
" По отношение на пандемията Румъния се оправи с Коронавирус по метод, в който прозира общият европейски отговор. Признавам, че имахме някои проблеми първоначално и сме изправени пред най-вече отрицателна реакция, когато става въпрос за имунизацията, само че като цяло считам, че отговорът беше съответен. В същото време имахме огромна поддръжка от Европейския съюз във връзка с медицината, ноу-хау и на практика опит от страните, претърпели пандемията по-рано. ", споделя пред " Капитал " Джордж Йонуц Костя, специалист в Общинската здравна администрация в Букурещ. Според него #RoExit е безпочвана концепция, инициирана от националисти в румънския парламент за политически дивиденти.

През 2020 година румънски лекари отиват в Италия, с цел да оказват помощ при лекуването заболели от коронавирус, а Австрия, Франция, Италия, Полша, Дания и Нидерландия, посредством Механизма за гражданска отбрана изпратиха по този начин нужните медикаменти и вентилатори за Румъния през октомври.

" Смятам, че да си член на Европейския съюз не е игра на суми, която се мери единствено с вноските в бюджета по отношение на разпределените средства. Европейският съюз е една от най-сложните политически и стопански структури и се състои от безчет стопански и политически връзки и взаимоотношения, които носят нашите общества дружно ", споделя още евродепутатът Рамона Стругариу. За страна като Румъния участието в Европейски Съюз е опция за стопански разцвет и понижаване на разликите със Западна Европа. " Като част от този политически план, Румъния може да проектира мощ на международната сцена и да отбрани своите жители. Става дума за принадлежност към пространство на взаимност със споделена визия за общо бъдеще ", добавя тя.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР