Розелите са красиви малки папагали, които често се търсят като

...
Розелите са красиви малки папагали, които често се търсят като
Коментари Харесай

Как се гледа папагал розела?

Розелите са красиви дребни папагали, които постоянно се търсят като домашни птици поради поразителния външен тип. Наред с вълнистите папагали, те са едни от най-често отглежданите птици като любимци. Подходящи са за начинаещи.

Най-добре се отглеждат папагали розела във волиери, дружно с други от своя тип. За разлика от други папагали, не са толкоз обществени и би трябвало да започнете да ги образоват от по-ранна възраст, в случай че желаете да ядат от ръката ви или да стоят на рамото ви.

Розелите се нуждаят от пространство и добра диета, с цел да са здрави, да поддържат красивото си оперение и да са витални. Колкото по-голяма е клетката им, толкоз по-добре е за розелите, само че внимавайте решетките да са на вярното разстояние за птица с този размер на главата. Идеален вид е волиерата.

Розелите са обществени птици и се схващат добре с други от своя тип, както и с други породи папагали, стига да са с приблизителна величина като тяхната. Спогаждат се изключително добре с вълнисти папагали. Розелите обичат да се къпят, тъй че им осигурете подобаващ съд с вода, в която да се къпят.

Стандартната диета за розела би трябвало да включва доста плодове и зеленчуци. Основната храна на любимеца ви може да се състои от зърнените смески за папагали, които могат да се закупят от всеки ветеринарен магазин.

За да е по-питателна, прибавете слънчогледови семки (не белени), просо, овес и царевица (по-малко от другите семена). Не се тормозете да добавите при наличност жито, ленено семе, коноп. Семената от тревни растения са съществена храна за розелите в дивата природа, тъй че няма тъкмо избрани сортове, които да търсите, всички ще свършат работа.

Вашата опитомена розела може да седи на рамото ви на масата за вечеря и ще се държи сносно, за разлика от доста птици, които са склонни да се скитат и да изследват какво могат да открият за хранене на масата. Това е добър метод да заздравите връзката сред вас и вашата птица и можете да я храните с лакомства от вашата паница. Розелите живеят повече от 25 години, в случай че получават вярната грижа.

 Розела Снимка: pen_ash/pixabay.com

Въпреки че розелите не обичат да се гушкат или не желаят да бъдат галени като другите папагали, те могат да бъдат общителни, в случай че непрекъснато се поддържа връзка с тях. Розелите са страхотни птици за волиера, само че могат и да са страхотни домашни любимци, в случай че отделите време да си поиграете с тях.

Розелите са способни на шумно бръщолевене, изключително заран и вечер. Не са доста говорещи, само че могат да схванат няколко елементарни думи. Розелите обаче са доста музикални и могат да се научат да свирят песни. Пуснете компактдиск с обичана ваша мелодия и може да бъдете възнаградени с възпроизвеждането ѝ от вашата розела.

Розелите може да са по-податливи на гъбични инфекции и чревни инфекции, тъй като нормално се настаняват във волиера навън, където търсят храна на земята. Отглеждането на розела във външна волиера значи усърдие да поддържате заграждението чисто. Розелите също са предразположени към пситакоза. Профилактичен обзор при ветеринар може да ви спести много главоболия в бъдеще.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР