Розацеята е често срещано хронично кожно заболяване, което засяга милиони

...
Розацеята е често срещано хронично кожно заболяване, което засяга милиони
Коментари Харесай

Розацея | Д-р Катя Паскова

Розацеята е постоянно срещано хронично кожно заболяване, което визира милиони хора по света. В  класическия си тип розацеята се демонстрира със зачервяване най-вече по бузите, носа, челото и брадичката, елементарно почервеняване и възпаления. Началото и е най-често сред 30-тата и 50-тата година от живота и дамите са по-често наранени от мъжете. Също по този начин розацеята е по-типична за хора с по-светла кожа.

Тъй като розацеята в множеството случаи се развива относително постепенно, първоначално може да се бърка със слънчево изгаряне и дълго време да остане недиагностицирана. Постепенно във времето зачервяването става все по-забележимо и трайно. Появяват се мрежички от разширени капиляри (телеангиектазии), които последователно се усилват. При някои хора в допълнение може да има парене и ощипване в засегнатите зони. В по-тежките случаи се образуват и плътни червени мъчителни и от време на време гнойни пъпки. 

Розацеята може да аргументи засягане на очите, като пациентите се оплакват от парене, ощипване, сълзене, раздразнение от светлина и чувство за песъчинки в очите.

При мъжете може да се развие една по-особена форма, наречена ринофима. При нея главно е обиден носът, като той заради разгръщане на съединителна тъкан наподобява огромен, с неравна и налобена повърхнина.

Никой не знае сигурно какво предизвиква розацеята. Учените са се спрели на няколко теории:

- нарушаване в кръвоносните съдове, което води до тяхното отичане и следващо зачервяване;
- генетично влечение в композиция с провокиращи фактори;
- задръстване отворите на мастните жлези от дребни кърлежчета наречени Demodex folliculorum, които обикновено живеят в космените фоликули.

В най-общи линии при розацеята се разграничават 3 стадия, като не е наложително да преминавате през всички тях поредно, по тази причина по-скоро ще ги преглеждаме като форми:

- етап I е форма на розацея, при която доминират така наречен флашове или прекомерно елементарно почервеняване и лумване на лицето разследване разнообразни тласъци и дразнения, както и руменина изразена в друга степен даже и когато сте в положение на покой. С времето последователно стартира да се оформя фина мрежичка от разклонени кръвоносни съдчета най-вече по бузите и носа.

- при етап II червенината може да е по-засилена и обширна, като на обособени места се появяват червени и възпалени пъпки, от време на време с гноясал връх. Възпаленията в по-тежки случаи могат да бъдат много мъчителни и да обзет по-голямата част от лицето.  Понякога засегнатите от тази форма се оплакват и от раздразнение, сухота и парене на очите, като засягането на очите при розацея може да бъде и напълно независима демонстрация.

- етап III е по-характерен за мъжете и при него настава доста типично „ увеличаване ” на носа (ринофима), защото мастните жлези и съединителната тъкан в тази зона се разрастват. Най-често се дава образец с известния американски комедиант от предишния век Уилям Клод Фийлдс, който е бил обиден тъкмо от тази форма на розацея и е прочут с доста огромния си и сходен на карфиол нос.

Факторите, които утежняват розацеята са: стрес, топлота, слънчева светлина, мраз и вятър, алокохол, гореща и пикантна храна.

Като продължителен проблем розацеята търпи интервали на утежняване и усъвършенстване и за разлика от акнето при нея не настава „ израстване ” на болестта. Дори в противен случай, оставена без лекуване, розацеята има наклонност към последователно утежняване.

Диагнозата се слага от кожен лекар въз основата на клиничен обзор. Няма характерни проби или проучвания, които да се ползват за диагностициране на розацея.

За страдание розацеята не може да бъде напъно излекувана, само че може да бъде задоволително добре следена, като се реализират дълги интервали на ремисия.

За лекуването, според от формата на болестта, се употребяват огромно многообразие от способи и средства: дермомедицинска козметика, местни и перорални антибиотици, азелаинова киселина, ретиноиди и несъмнено лазерни и IPL системи. От изключителна значимост за крайния резултат е избягването на рисковите фактори.

Понастоящем лазерните и IPL технологии заемат оснвно място в лечението на розацеята заради многостранното им влияние върху казуса. Освен че трайно отстраняват разширените капиляри, те способстват за съкращаване на червенината и склонността на кожата да реагира с почервеняване под деяние на разнообразни тласъци (емоция, атмосферни въздействия, храна). Допълнително оказват противовъзпалителен резултат, понижават отока и нарасналата сензитивност на кожата.

В Дерма Вита имаме повече от 10 години опит в лекуване на розацея с апаратни технологии и все още разполагаме с последно потомство IPL и лазерни системи (Excel V, LED), с които оказваме помощ на нашите пациенти. За цялостния курс най-често са нужни 3-5 процедури през 3-4 седмичен период.

Лечението на розацеята може да отнеме много време и би трябвало да се подхожда с огромно внимание. Съвременните способи и средства за лекуване на розацеята дават опция да се реализиран чудесни и дълготрайни резултати. Създаването и поддържането на верен хигиеничен режим след края на главното лекуване подсигурява дълги години с чиста и здрава кожа.

Източник и фотоси: Дерматологична клиника Дерма Вита

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР