Роскосмос предвижда сериозни промени в плановете си за разработка на

...
Роскосмос предвижда сериозни промени в плановете си за разработка на
Коментари Харесай

Новият руски пилотиран кораб няма да лети от Восточний, а от Байконур. Няма да лети с ракета Ангара, а със Союз 5. И няма да дебютира през 2021, а през 2022 година.

Роскосмос планува съществени промени в проектите си за разработка на галактическия транспортен съд “Федерация ”, който би трябвало да размени остарелия “Союз ”. Това заяви през вчерашния ден ТАСС (източник).

Първо, имаме отсрочване на дебютното изстрелване – от 2021 за 2022 година. Това е разочароващо, само че надалеч не е най-драстичната смяна в проектите. Второ, в началото се замисляше стартът да бъде сбъднат от новия съветски космодрум Восточний и да бъде употребена ракета от ново потомство “Ангара ”. Сега наподобява, че ще се употребява ракета “Феникс ” (още известна като “Союз 5 ” или “Сункар ”), производна на ракетите “Зенит ”, а изстрелванията (поне на първо време) ще се организират от остарелия космодрум Байконур.

ТАСС се базира на източници от галактическия бранш, съгласно които за пилотирани полети от Восточний може да се приказва чак след започването на градежа на свръхтежка ракета, която ще би трябвало да извежда “Федерация ” на полети към Луната. А това се чака да стане най-рано през втората половина на идващото десетилетие, по-скоро след 2030 година.

Днес наподобява, че Русия подхваща тези ограничения, тъй като е най-икономичният и преференциален вид да излезе нещо значително от програмата. Ако страната се придържа към остарелия проект, ще би трябвало да бъде издигната освен стартова площадка за “Ангара ” на Восточний, само че и цялата инфраструктура, нужна за провеждането на пилотирани полети. Да не приказваме, че първите полети на “Ангара ” в тестов режим бяха през 2014 година, само че от този момент до ден сегашен няма нито един нов. От друга страна ракетата “Феникс ” ( “Сункар ” или “Союз 5 ”) има сходства със “Зенит ” – може да бъде употребявано към този момент наличното съоръжение на Байконур, в това число и стартовите площадки на космодрума за “Зенит ”.

В съветските галактически конгреси (източник) хората не наподобяват щастливи от развоя на събитията. Това е следващата стъпка обратно за пилотираната съветска космонавтика, която към този момент единствено чисто официално си е сложила за цел пилотирани полети до Луната, само че никой не има вяра, че са реалистични. В рамките на миналите две години Русия редуцира екипажа си на “Международната галактическа станция ” от трима на двама космонавти, бяха установени нови повреди в съветския модул “Наука ” и изстрелването му за завършването на съветския сегмент на станцията е под въпрос, с идването на новите американски частни кораби през 2019 година полетите на “Союз ” могат да бъдат в допълнение съкратени. Сега, откакто Русия наподобява на път да се откаже от пилотиран вид на новата ракета “Ангара ” и от пилотираните полети от новия космодрум “Восточний ”, бъдещето за съветската космонавтика не наподобява по никакъв начин розово.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР