Росица Матева. Снимка: Скрийншот от видео Към момента малко повече

...
Росица Матева. Снимка: Скрийншот от видео Към момента малко повече
Коментари Харесай

ЦИК: Малко над 30 000 са кандидатите за общински съветници

Росица Матева. Снимка: Скрийншот от видео

„ Към момента малко повече от 30 000 са претендентите за общински съветници, които се борят за 5053 мандата в цялата страна. Около 1360 са претендентите за кметове на община, ще избираме 265 кмета на община. Около 6900 са претендентите за кметове на кметства, като те се борят за 3041 кметства. Около 400 са претендентите за кметове на регион, като избираме 35 районни кметове в София, Пловдив и Варна. “

Това съобщи заместник-председателят на Централната изборна комисия /ЦИК/ Росица Матева по време на постоянен брифинг с ангажимента, че данните за претендентите не са дефинитивни , защото не престават инспекциите им, откакто е имало претенденти, за които е било открито, че са били назначени и за членове на Секционни изборни комисии /СИК/. По думите й имало е и такива, които са били и членове на Общинските изборни комисии /ОИК/, само че по-късно са били освободени като такива. Впоследствие е била дадена опция на партиите до 17:00 часа на 28 септември да показват нови претенденти на място на заличените, за които е било установено, че не дават отговор на условията да бъдат избирани.

„ Предизборната акция от позиция на ЦИК протича умерено. В ЦИК са постъпили единствено два сигнала за предизборни нарушавания, които не са изключително тежки. Препратени са на съответните ОИК, защото на територията на общината ОИК е способена да се произнася на сигнали за нарушавания на предизборната пропаганда “ , разяснява още Матева.

Днес на 3 октомври изтича срокът , в който се разгласяват изборните описи от общинските администрации . Това са изборните описи, част II, които включват гласоподаватели и други жители на Европейския съюз, които имат право да гласоподават, тъй че те могат да се ревизират и в случай че не попадат в тези описи, да извършат нужното. Днес изтича и срокът, в който записаните за присъединяване в тези избори партии, обединения, локални обединения, инициативни комитети следва да изпратят нужната документи на Сметната палата , с цел да бъде включена в регистъра, който тя поддържа.

До 14 октомври гласоподаватели, които имат друг регистриран сегашен адрес от непрекъснати си подобен и желаят да гласоподават по този сегашен адрес, следва да подадат заявление до общинската администрация по сегашния адрес, с цел да бъдат включени в изборните описи и да гласоподават по този сегашен адрес. До 14 октомври изтича и срокът, в който гласоподаватели, които имат трайни увреждания , които не им разрешават да отидат до изборното помещение да гласоподават, следва да подадат до общинската администрация заявление за гласоподаване с преносима изборна кутия , подсети Матева, добавяйки, че ЦИК към този момент е решила за това по какъв начин ще гласоподават хората с увреждания.

ЦИК утвърди изборните бумаги , които съставляват протоколите на СИК и на ОИК. Постарахме се протоколът да бъде банален и улеснен за попълване от СИК, като в секциите, в които ще има гласоподаване и с хартиени, и с машинни бюлетини СИК няма да сумират резултата от двата типа гласоподаване, съобщи Матева.

„ Ще открият резултата на първо време от гласуването с хартиени бюлетини, ще го запишат сбор открити в кутията открити бюлетини, недействителни бюлетини, действителни бюлетини с избор „ не поддържам никого “, по-късно разпределението по партии и обединения, и общият брой действителни гласове по партии и обединения. Едва по-късно ще открият резултата от гласуването с машинни бюлетини и по същия метод ще го запишат в протокола. Общият резултат ще бъде сумиран в изчислителния пункт на ОИК “ , изясни Матева, изтъквайки, че се надяват този път по този метод СИК да не позволяват толкоз неточности , колкото е имало на парламентарните избори на 2 април, когато също е имало смесено гласоподаване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР