На 30 април служебното правителство одобри изграждането на частна детска

...
На 30 април служебното правителство одобри изграждането на частна детска
Коментари Харесай

Обществените поръчки спъват изграждането на Националната детска болница

На 30 април служебното държавно управление утвърди построяването на частна детска болница „ Мама и аз “. Но на идващия ден   – 1 май , единствено след няколко часа, министър председателят Димитър Главчев анулира решението си .

Защо частният вложител съумява там, където страната се препъва? За „ bTV “ тематиката разяснява проф. Христо Хинков , някогашен здравен министър в държавното управление на акад. Николай Денков. Проектът за построяването на национална детска болница има 20-годишна история . Но се движи доста постепенно. Видно е, че частният интерес е по-гъвкав и се оправя там, където страната буксува.

Причините за забавянето са множеството публични поръчки , които е нужно да се разгласят. Законът за публичните поръчки разрешава всяка една от тях да може да се апелира.

Частният вложител не се преценява с този закон и може да построи такава болница за две години . Важно е да се означи, че даже когато частните лечебни заведения употребяват публичен запас , те не са длъжни да афишират публични поръчки . Това е решение на Народното събрание.

Според проф. Хинков, събарянето на съществуващите здания , ситуирани на планувания терен за построяването на Националната детска болница, ще стартира скоро , тъй като правосъдните процедури са завършили .

Вчера всички – от президента до жителите, застанаха твърдо срещу частния план . Бившият здравен министър счита, че решението не е да се спре частната самодейност, а да се форсира държавната.

Илиян Василев: Няма пазар за две детски лечебни заведения и едната ще канибализира другата

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР