Росица Матева, говорител на Централната избирателна комисия призова членовете на

...
Росица Матева, говорител на Централната избирателна комисия призова членовете на
Коментари Харесай

От ЦИК с извънредно обръщение: Членовете на СИК да бъдат много внимателни. Всяка бюлетина…

Росица Матева, представител на Централната изборна комисия прикани членовете на секционните изборни комисии да бъдат доста деликатни, да не бързат и да преценят всяка бюлетина и да съблюдават напътствията на ЦИК.
Пред публицисти в ЦИК тя уточни, че членовете на СИК би трябвало да ревизират дали протоколите са попълнени правилно и едвам тогава да отиват в общинските изборни комисии, с цел да няма скупчване на хора там.
Надявам се на отговорно отношение към изборния развой и от членовете на общинските изборни комиси, сподели Росица Матева.
ОИК би трябвало да афишират резултатите от изборите (или най-малко от първия тур) 48 часа след предаване на последния протокол. Но общините са различни- в Столична община има повече от 1600 секции, а има и общини с 15 секции. Така че резултати ще бъдат оповестени по друго време, сподели Матева.
В 20:00 часа завършва изборния ден на локалните избори и пада възбрана за оповестяване на данни от социологическите организации.
Общинските изборни комисии афишират края на изборния ден на съответната община незабавно след привършване на гласуването, само че не по-късно от 21:00 ч., сподели пред публицисти Росица Матева.
Председателят на СИК събира персоналните карти на чакащите в 20:00 часа и те ще могат да упражнят правото си на избор. Гласуването обаче завършва в 21:00 часа.
Жалбите против решението на ЦИК да анулира гласуването с машини са девет. Очаква се на следващия ден Върховният административен съд (ВАС) да се произнесе по тях. Ако Върховен административен съд анулира решението на ЦИК ще е допустимо да се провежда гласоподаване на втория тур с машини, сподели Росица Матева.
Справката на ДАНС по отношение на машините няма гриф „ секретно “, тъй като с нея трябваше да се срещнат членовете на ЦИК, а те нямат достъп до класифицирана информация, изясни представителят на ЦИК.
Аз съм уверен последовател на машинното гласоподаване и гласоподавам с машина. Решението, което взехме в петък, беше само вярно, поради информацията, която получихме. Знаем че при всички положения ще поносим рецензии за решение по тази проблем, сподели Матева.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР