Росен Плевнелиев се изказа неласкаво за конституционните промени на ПП-ДБ

...
Росен Плевнелиев се изказа неласкаво за конституционните промени на ПП-ДБ
Коментари Харесай

Плевнелиев: ПП правят промени, защото Радев днес е враг. А ако утре стане премиер?

Росен Плевнелиев се изрече неласкаво за конституционните промени на ПП-ДБ и желанието им да орежат пълномощията на президента и подложи на остра рецензия обстоятелството, че ръководещите са опрели до уменията на " Трактора " да посредничи в съставянето на обединението.

 

  " Когато се вършат конституционни промени, те би трябвало да бъдат устойчиви във времето, да бъдат уравновесени. Защото в основата на всичко е салдото сред институциите ", сподели той.

 

" Сега ще създадат някакви промени, тъй като Радев е зложелател. Ами в случай че след 3 години Радев вземе властта и стане министър-председател? Тогава тези пълномощия ще станат негови. Затова не трябва да се мисли за личността на един или различен, а да се мисли институционално, какво е добре за страната ", отсече той.

 

„ Тъжно е, че в България по-скоро един човек с прякор „ Трактора “ има късмет да посредничи при основаването на държавно управление в сравнение с един някогашен президент с потвърдена известност и полезности “, съобщи Плевнелиев.

 

Той акцентира, че страната ни заплаща тежка цена и сътрудниците от „ Държавна сигурност “ са на всички места.

 

„ Вина имат Иван Костов, както и Кирил Петков. Бойко Борисов също, тъй като разреши на Радев да стане президент с кандидатурата на Цецка Цачева.

 

Ако бяха поели подадената от нас ръка, всички промени щяха да бъдат осъществени от тази коалиция. Плащаме тежка цена, че сътрудниците от Държавна сигурност са на всички места.

 

Че имат проект за отклоняването ни от европейското развиване. Добро неприятно това държавно управление би трябвало да ни вкара в еврозоната. Друг късмет няма да има. Звънях на Петков и Борисов с цел да се случи, това което се случи. Това държавно управление се случи в НС пред очите на хората с ясни цели, стратегия и поддръжка. Не го бутайте до момента в който не влезем в еврозоната. Това ще бъде сериозна неточност “, съобщи Плевнелиев.

 

По думите му държавното управление, положително или неприятно, има задания от " стратегическа значимост ". " Ако то не ги свърши, не знам дали въобще ще имаме различен късмет за влизане в еврозоната ".

 

Популистите се зареждат от опълчването, а не от действителните дейности в интерес на страната, като за това, изострен бе експрезидентът, няма по какъв начин да се чака смяна в държанието на президента Радев.

 

" Той ще продължи да бъде същия популист. Вие виждате, че той търси биткаджийството. Той се опита това държавно управление изобщо да не се случи, опита се изобщо да не им даде мандат. Биткаджийството е неговата игра. "

 

Плевнелиев обичайно не спести рецензии във връзка с президента Румен Радев - след съвсем 3 години власт в неговите ръце разделянето на управляващите било размито, рекордно било количеството мигранти, минаващи през българо-турската граница и други

 

" Освен това - нито един път президентът за последните 6 години не е споделил думичката " еврозона ". Той не е излязъл политически да каже, че е за влизане в еврозоната. (...) Хората дават оценката (на президента Радев). Аз обикалям цяла България, през вчерашния ден бях в сърцето на Родопите, на роженските поляни. Да, 110-метровият стълб е там, само че и терзанията на хората са там, още по-големи, не виждат вероятност, страната е надълбоко разграничена ", продължи с рецензиите си Росен Плевнелиев, добавяйки още - страната е задълбала в тежък популизъм, като е време да се даде място на " положително и отговорно ръководство и на евроатлантическите полезности ".

 

" Във встъпителната си тирада при започване на мандата си аз дадох обещание на българските жители, че ще бъда централен нападател по стратегическите цели на страната. Вижте какъв брой ни липсва в този момент това. И в случай че аз бях централен нападател на страната в този момент, щях да кажа: Напред! Напред към еврозоната, към Шенген, към една нова фаза на интеграция на България в Европа, обединена и демократична. Няма нищо по-важно от това, изключително в миг на тежка геополитическа борба, която взема решение ориста на децата на Българя. Виждаме кой накъде бута страната и кои политици на кои ползи служат. "

 

Така разяснява пред bTV продължаващото напрежение по оста президент-правителство президентът в интервала 2012-2017 година Росен Плевнелиев.

 

Президентът акцентира, че 24 май е същинският български празник, а не трети март на който сме получили нещо, което по-скоро е нещо пропагандно. Той уточни, че Санстефанския контракт не е контракт, а прелиминарен контракт, която Русия след това нарушава.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР