Рони О`Съливан стана световен шампион по снукър за седми път.

...
Рони О`Съливан стана световен шампион по снукър за седми път.
Коментари Харесай

Рони О'Съливан спечели 7-ма световна титла

Рони О`Съливан стана международен първенец по снукър за седми път. На финала в " Крусибъл " той победи Джъд Тръмп с 18:13. Така най-сетне Гения от Чигуел изравни върха на легендата Стивън Хендри, наричащ се от 1999-а насам безспорен крал на шефилдския спектакъл.

С триумфа си Рони към този момент има всички значими върхове в снукъра и бетонира наличието си на върха, като добави още едно удивително достижение - той е най-възрастният първенец в историята със своите 46 години! Освен това О`Съливан надви над индивида, който от дълго време спрягат за негов правоприемник. След края се разигра трогателна сцена - първата работа на Рони беше да прегърне Тръмп, а това продължи няколко минути, като двамата дълго си говореха.

Втората сесия на финала се оказа пагубна за първенеца от 2019-а, който изостана с 5:12. Той въпреки всичко се постара да върне интригата за заключителната сесия, намалявайки пасива си на 11:14, само че О`Съливан обаче взе 3 от първите 4 разиграни фрейма вечерта. Така на интервала той имаше удобна преднина и се приближи единствено на една партия от изравняването на великия връх на Хендри. Последва замяна и успех за Ракетата - събитие, което се трансформира в едно от най-големите в спорта тази година изобщо.

Световното състезание тази година ще остане в историята освен с изумителния седми успех на Рони, само че и с подобряването на върха за направени сенчъри брейкове - 109, един повече от през 2021-а. По подигравка на ориста Ракетата не можа да отнеме едно от достиженията на Хендри, обвързвано със " стотачките " - великият шотландец споделя първото място с 16 направени сенчърита в една акция в " Крусибъл " с Марк Уилямс, който ги реализира тази година, преди да отпадне трагично на полуфинала от Тръмп. А О`Съливан остана с 15...
 Снимка 572616
Източник:

Рони също по този начин към този момент има по 7 триумфа в шампионатите от " Тройната корона " - Световното състезание, Шампионата на Обединеното кралство и " Мастърс ", като с 21 трофеи от " Големия шлем " усилва задатъка си по този индикатор по отношение на Хендри, който е с 18, а Стив Дейвис - с 15.

В това отношение Гения от Чигуел е на немислимо разстояние, от който и да е настоящ състезател, даже от популярните си сътрудници от " випуск " 92 ", тъй като Джон Хигинс е с 9 такива трофея, а Марк Уилямс е със 7. Марк Селби също има 9, само че е мъчно да си допусна по какъв начин някой би заплашил водачеството на Ракетата в тази ранглиста, в случай че Нийл Робъртсън има 6, а Тръмп и Шон Мърфи са с по 3.

Не на последно място Ракетата резервира водачеството си в международната класация след купата в " Крусибъл ", която реализира макар че беше съпровождан в всекидневието си от снимачен екип на " Нетфликс ", подготвящ документален филм за него с тематичното заглавие " 147 ".

Огромно самопризнание за България е, че на Световното съдийстваше Десислава Божилова. Тя реферира класиката на полуфинала сред Джъд Тръмп и Марк Уилямс, а на финала бе помощник на Оливие Мартел, с който О`Съливан замени гневни реплики в неделя. Напрежението сред тях продължи и в понеделникл. /БГНЕС
 Снимка 572615
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР