Романът Под вулкана от Малкълм Лоури, нареждан сред шедьоврите на

...
Романът Под вулкана от Малкълм Лоури, нареждан сред шедьоврите на
Коментари Харесай

Шедьовър в сянката на Попокатепетъл

Романът „ Под вулкана ” от Малкълм Лоури, нареждан измежду шедьоврите на британската литература от ХХ век, радва ценителите с второ издание. Легендарният текст излезе с логото на „ Лист ” в превода на починалия корифей Спас Николов отпреди 40 години и с корица на художника Станислав Беловски, въодушевена освен от сюжета, само че и от фамозната картина на Ханс Холбайн Млади „ Посланиците ”.

Действието се развива в градчето Куаунауак, сгушено на взор от кратерите на Попокатепетъл и Истаксиуатъл в границите на един-единствен ден през 1938 година Сенките на двата вулкана и наближаващата война надвисват злокобно и над ориста на основния воин Джефри Фърмин – някогашен английски консул в борба с демоните на душата си, родени от алкохолизма. Бракът му се разпада и в финален опит да го избави в фамилното гнездо се завръща брачната половинка Ивон. Разказът преплита трагичните ориси на двойката с тези на Хю – полубрат на Джефри, и приятеля му от детинство Жак Ларюел.

Всеки би трябвало да прочете този шедьовър на британския модернизъм най-малко два пъти, поучава редакторът на в. „ Гардиън ” Крис Пауър.

Завършен след близо десетгодишни старания, „ Под вулкана ” среща първите си читатели през 1947 година Продажбите му вървят добре в Съединени американски щати, само че във Англия залежава, а в Канада, където е написана, се продават единствено два екземпляра до 1949 година

Част от читателите се затруднява от Фокнъровия поток на съзнанието, а други боготворят романа таман поради него, използваните метафори и гората от знаци.

Лоури непрестанно препраща към знакови текстове като „ Пуста земя ” на Томас Елиът и „ Одисей ” на Джеймс Джойс, към гръцките легенди, индийския епос „ Махабхарата ”, стиховете на Бодлер, „ Моби Дик ” от Хърман Мелвил и Шекспировите нещастия. Над всички тях обаче се извисяват „ Фауст ” на Гьоте, „ Доктор Фауст ” от Кристофър Марлоу и „ Божествената комедия ” на Данте.

В „ Под вулкана ” създателят включва и детайли от личната си биография – като престоя с първата му брачна половинка в Мексико, където проблемите му с алкохола се задълбочават.

Репутацията на романа изригва след гибелта на Лоури, застигнала го при неизяснени условия във вила в Съсекс през 1957 година

С днешна дата „ Под вулкана ” е непрекъснато наличие в разнообразни ранглисти за най-хубавите литературни достижения на ХХ век. Той може да бъде четен като искрено политически, набожен, тайнствен или метафизичен разказ. Става дума и за проклинание, и за фашизъм и за обич.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР