Романът на Георги Господинов Времеубежище, в английския превод на Анджела

...
Романът на Георги Господинов Времеубежище, в английския превод на Анджела
Коментари Харесай

Естествен успех: Времеубежище на Господинов влезе в краткия списък на Международен Букър

Романът на Георги Господинов " Времеубежище ", в британския превод на Анджела Родел, сътвори казус в българската литература: откакто в началото беше част от дългата селекция на Международен " Букър ", през днешния ден стана ясно, че книгата прави още едно достижение като влиза в късия лист на влиятелната английска литературна премия.Номинираните са общо шест, а измежду тях има и още един език, който до момента не е бил представян на сходна платформа: Boulder на каталонската писателка Ева Балтазар. Другите отличени заглавия са Whale на Cheon Myeong-kwan (Южна Корея), Standing Heavy от GauZ` (Франция), The Gospel According to the New World на Марис Конде от Гваделупа (която със своите 89 години е най-възрастната номинирана авторка досега), Still Born на Гвадалупе Нетел (Мексико).

Романът на Георги Господинов " Времеубежище ", в британския превод на Анджела Родел, сътвори казус в българската литература: откакто в началото беше част от дългата селекция на Международен " Букър ", през днешния ден стана ясно, че книгата прави още едно достижение като влиза в късия лист на влиятелната английска литературна премия.

Номинираните са общо шест, а измежду тях има и още един език, който до момента не е бил представян на сходна платформа: Boulder на каталонската писателка Ева Балтазар. Другите отличени заглавия са Whale на Cheon Myeong-kwan (Южна Корея), Standing Heavy от GauZ` (Франция), The Gospel According to the New World на Марис Конде от Гваделупа (която със своите 89 години е най-възрастната номинирана авторка досега), Still Born на Гвадалупе Нетел (Мексико).

Според журито " Времеубежище " е " находчив разказ с ненадейно дръзновен звук в него, само че също по този начин е майсторски клас по парадоксите на националната еднаквост. Толкова настоящо през днешния ден. Част от традицията на Централна и Източна Европа, която включва Милан Кундера, и Данило Киш, това е нова режисура на остарели въпроси: заплахата от селективна памет и по какъв начин носталгията може да завладее обществото и да се трансформира в зона на комфорт или да бъде пагубна за него. "

" Темата за паметта и по какъв начин се прави минало е нещо, което постоянно ме е интересувало и може да се види по какъв начин минава от книга в книга ", показа Господинов напролет на 2020-а, по време на първичния локдаун в резултат на коронавирус пандемията.
Реклама
Романът излезе цяло десетилетие след предходния му разказ " Физика на тъгата ", в което излязоха още алманах с къси разкази, есеистична книга и стихосбирка. " Трябваше да побързам, тъй като това, което тогава развивах във въображението си, последователно започваше да се случва на места. Някъде след 2016 година, може би с избирането на Тръмп, може би не, само че предишното очевидно стартира да се трансформира в промишленост. Вдигането на всевъзможни национализми, яхването на една сходна вълна в доста страни от света, в това число и тук, става все по-видимо "

С трансформацията на " Времеубежище " в Time Shelter, надникнахме и в работния развой по превода на книгата. " Виждам в българската литература нещо мощно самостоятелно и ексцентрично ", сподели, родена в Съединени американски щати и работила също по този начин по текстове на Ангел Игов, Виргиния Захариева, Георги Тенев, Ивайло Петров, Милен Русков, Захари Карабашлиев. В близко бъдеще се чакат преводите ѝ на и Вера Мутафчиева.

Сред предходните наградени са създатели като Хан Канг,, Дейвид Гросман (чиято неотдавна се игра в Народния театър),.

Това е следващ триумф за Родел и Господинов: още през 2016 година " Физика на тъгата " стигна до късия лист с номинации за най-старата премия за превод в Съединени американски щати - на Асоциацията на преводачите.
Реклама Свързани публикации Защо България е времеубежище за Анджела Родел 31 март 2023, 07:26
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР