Романът, който е своеобразно продължение на Поразените“, е майсторски разказ

...
Романът, който е своеобразно продължение на Поразените“, е майсторски разказ
Коментари Харесай

„Не ви познавам“ от Теодора Димова с годишна литературна награда

Романът, който е самобитно продължение на „ Поразените “, е майсторски роман за борбата за истината и паметта.

Теодора Димова е огромният победител в двайсет и втората годишна литературна премия „ Орлето на Хеликон “ с виртуозния си разказ „ Не ви познавам “.

Писателката получи влиятелното отличие на 14 декември по време на публична гала в столичния „ Хеликон Съборна “, а романът ѝ беше определен измежду общо 12 номинирани от жури в състав проф. Кирил Топалов, проф. Магдалена Костова-Панайотова, доцент Юрий Дачев, писателя Николай Терзийски и поета и публицист Бойко Ламбовски.

Наградата романът получи „ поради прочувственото гмуркане на създателя в безрадостните обществено-политически реалии на съвремието ни, сторено със размах и морална храброст “, сподели поетът и публицист Бойко Ламбовски, който бе част от журито.
„ Не ви познавам “ е самобитно продължение на „ Поразените “, сподели Теодора Димова. По думите ѝ връзката сред романите е най-вече тематична.

„ Първият изследва една остаряла рана, вторият – една нова рана. Това е особеното. Старата рана е засъхнала. Не е заздравяла, само че към този момент не кърви. Претръпнала е и заради това не е по този начин мъчителна. Новата рана е мъчителна. Най-лекият досег до нея предизвиква мощна болежка. Такава болежка изпитвах, до момента в който пишех, тъй като тази болежка е и в мен “, добави писателката.
В благодарственото си слово Теодора Димова показа детайлности от писането на романа и някои свои наблюдения върху актуалния български политически и публичен живот.

В „ Не ви познавам “ една от внучките на основните героини в „ Поразените “ – Александра – ще би трябвало да се изправи пред видоизменения кървясъл гнет, който деветосептемврийските събития от предишното са завещали на цялото българско общество.

Каква е ориста на създателя, който е застрашен от юмрука на мощните на деня? И от сенките на режима, който като че ли не си е отишъл, а е чакал своето време като страшилище, притаявало се дълго в укритието си.

Защото децата и внуците на палачите не престават да бъдат палачи, децата и внуците на жертвите не престават да бъдат жертви. А прочитът на историята още веднъж е зависещ на прогнила координатна система.

Има ли обаче излаз от омагьосания кръг, в който се е трансформирал животът ни? Или един път изпълзяло Злото, то не може да бъде спряно?
Пандемията от COVID-19, войната в Украйна, политическата рецесия в България – всички настоящи събития от околните години се оглеждат в изобличаващото огледало на „ Не ви познавам “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР