Романът Аbsolvo te“ на българския писател Георги Бърдаров е носител

...
Романът Аbsolvo te“ на българския писател Георги Бърдаров е носител
Коментари Харесай

Георги Бърдаров – носител на Европейската награда за литература

Романът „ Аbsolvo te “ на българския публицист Георги Бърдаров е притежател на Европейската премия за литература. За това заяви самият създател в профила си в обществените мрежи. Това дава опция на романа да излезе в разнообразни европейски страни. Европейска комисия обезпечава превод на 33 езика, в случай че има интерес от съответните страни. Това е огромният късмет на премията.

„ Аbsolvo te “ е вторият разказ на Георги Бърдаров след „ Аз още броя дните “. Ето какво показа създателят в " Артефир ":

" Бях извънредно прелестно сюрпризиран, когато разбрах, че съм номиниран, а който разбрах, че съм спечелил, реакцията ми беше на в действителност голяма наслада за признанието на труда, който съм вложил през годините. Признание за това, че макар че доста години пишех – никой нито ме издаваше, нито ме публикуваше, не се отхвърлих и продължавах да пиша. "






Учен и публицист

" Да, при мен се преплитат работата като академик и като публицист, защото и двата романа бяха инспирирани от мои лекции в Софийския университет. Става въпрос за разпадането на Югославия – в единия. Вторият разказ е обвързван с лекция, която имам за арабо-израелския спор. Разбира се, романите и художествената литература дават доста по-голяма независимост, с която можеш да изкажеш тезите си, концепциите си, посланията си. "

Войната постоянно се завръща

" За страдание открих, че войната е правилото, войната е нормалното деяние в човешкия живот и човешката цивилизация като цяло. Мирът е изключение. През последните години се притеснявах, че ние не оценяваме в Европа каква берекет е да живеем подобен дълъг интервал в мир – това доста рядко се случва. "

Помирението не е амнистия

" При всички положения помиряването е добра вест, само че тя е краткотрайна. Причината войната непрестанно да се завръща е в самия темперамент на човешката природа – и като индивиди, и като общества, и като нации. Преплитат се положителното и злото и доста елементарно може да бъде задействано злото. В моя разказ, с изключение на арабо-израелския спор, аз преглеждам Холокоста по време на Втората международна война, тематика, която ме вълнува от дете – това голямо зло. Когато разработвах романа и героите в него, и проучвах цялата фактология, си дадох сметка, че това изключително зло, което ни се е коствало, че е невероятно да се повтори, в действителност се е повтаряло неведнъж в човешката история и ще се повтаря. Такава е човешката природа – кървава. "

Чуйте повече в звуковия файл.
Георги Бърдаров е доцент по етнорелигиозни спорове и демография и заместник-декан на катедра „ Геология и география “ в Софийския университет " Св. Кл. Охридски ". През 2015 година печели телевизионното риалити за писатели „ Ръкописът “, вследствие на което излиза и първата му книга „ Аз още броя дните “.

„ Приемам тази премия като самопризнание за това, че в никакъв случай не се отхвърлям, че доста мощно имам вяра в идеите, за които пиша и приказвам. Уверен съм, че прошката, която си дават героите в романа ми, е единственият излаз от безумния арабо-израелски спор, който и в този миг взима следващите почтени жертви. Всички те и всички ние имаме потребност да произнесем: „ Аbsolvo te “, написа Бърдаров. Той благодари и на журито за огромното самопризнание, както и на читателите за многото позитивни оценки и отзиви.
Романът е въодушевен от същински истории, които са отдалечени във времето, само че са свързани посредством ориста на героите и потребността им от амнистия. В новата си книга Георги Бърдоров се пробва да стигне до най-мрачните подземия на човешката душа, там където се раждат злото и положителното. Тримата основни герои са по едно и също време доста разнообразни един от различен като генезис, религия и орис, само че в това време са свързани между тях от невидимите влакна на грехопадението.

Историите и орисите на героите са по този начин преплетени, че всеки един от тях би трябвало да елементарни на другия непростими непростими в този живот неща, с цел да може самият той да откри покой и да продължи пътя си. Всичко това може да се заключи с едно само изречение казано от Исус: „ Нека, който е непогрешим, пръв да хвърли камъка “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР