Ролан Гарос, полуфиналРафаел Надал – Александър Зверев 7-6(8), 6-6 (отказване

...
Ролан Гарос, полуфиналРафаел Надал – Александър Зверев 7-6(8), 6-6 (отказване
Коментари Харесай

Надал е финалист на Ролан Гарос, контузия на Зверев сложи край на мача


Ролан Гарос, полуфинал

Рафаел Надал – Александър Зверев 7-6(8), 6-6 (отказване на Зверев)

Рафаел Надал доближи до финала на Ролан Гарос. Испанецът в профил Александър Зверев след мач, който имаше всички предпоставки да се трансформира в класика, само че за жалост завърши по доста противен метод. В края на втория сет Зверев падна и контузи неприятно крайници си. Медицинският екип направи всичко допустимо, само че международният №3 не съумя да продължи присъединяване си в дуела.

С днешния си триумф Надал изравни любопитен връх на Новак Джокович. Двамата към този момент са се класирали на по 10 „мейджър“ финала, откакто са навършили 30-годишна възраст. Зад тях в тази ранглиста са Роджър Федерер и Кен Роузуол с по 8.

Опонент на Надал в заключителия конфликт ще бъде спечелилият от дуела сред Каспър Рууд и Марин Чилич.

Мачът стартира чудесно за Зверев, който осъществя ранен пробив за 2-0. Германецът позволи непредизвикана неточност в първото разиграване, само че по-късно офанзивите му с бекхенд от главната линия станаха доста ефикасни. Световният №3 съумя да изненада неприятно съперника си с няколко прецизни офанзиви с форхенд по правата и това му оказа помощ да завоюва подаването си и да затвърди брейка. Надал обаче съумя да върне интригата и понижи резултата, пласирайки няколко сервиса на бекхенда на олимпийския първенец, които той не съумя да отрази.

Зверев продължи да владее самодейността с помощта на висококачествения си първи сервис и ефикасните офанзиви с форхенд, запазвайки преднината от два гейма до 4-2. Впоследствие обаче Надал промени тактически си проект и принуди международния №3 да излиза по-често на мрежата, което му даде опция да пласира минаващи удари.

В осмия гейм Зверев за пръв път стартира да се пропуква на собствен сервис, правейки две непредизвикани неточности при 15-0. Германецът изравни резултата, само че по-късно даде брейкпойнт на Надал, допускайки двойна неточност при 40-40. Испанецът пропусна опцията след несполучлива офанзива с форхенд по диагонала, само че по-късно влажността в закрития „Филип Шатрие“ изигра неприятна смешка на Зверев.

Германецът изпрати топката в навън и изпусна ракетата си при привидно лесна офанзива на мрежата, като това даде нов късмет за пробив на Надал. Геймът приключи с нова топка в навън от страна на Зверев и брейкът стана факт: 4-4.

Сервисът на испанеца продължи да основава проблеми на неговия конкурент и след ощ няколко неубедителни ретура от негова страна Надал затвърди пробива си, доближавайки се на гейм от спечелването на сета. Испанецът пропусна сетпойнт след форхенд в мрежата, само че от своя страна Зверев на два пъти позволи двойна неточност при 40-40. Процентът на вкаран първи серис на германеца падна от 94% след шестия гейм до 80% след десетия. Въпреки това обаче Зверев избави още два сетбола и възвърне равенството при 5-5.

Световният №3 стигна до втория си брейкпойнт в мача след зрелищен бекхенд уинър по диагонала, само че този път не съумя да се възползва от разкрилия се пред него късмет. Надал избави още една точка за пробив с отлично воле, а в последна сметка геймът завърши с форхенд в мрежата от страна на Зверев и испанецът си върна водачеството при 6-5. Финалистът от шампионата в Мадрид обаче не разреши сервисът му да бъде продънен още веднъж и по този начин се стигна до тайбрек.

Първият сет на Зверев още веднъж проработи и това му оказа помощ да стигне до четири следващи сетбола. Надал обаче показва изумителна игра в отбрана, като при 6-4 направи германеца беззащитен със зрелищен форхенд уинър от дъното на корта. Безкомпромисен форхенд по правата даде на испанеца късмет да завърши сета, само че Зверев съумя да се измъкне от сложната обстановка.

Впоследствие Надал пропусна още един сетпойнт, само че продължи да слага съперника си напрегнат и пред него се откри нов опция за спечелването на първата част. Този път обаче международният №5 откри междина в отбраната на съперника си и следващият отличен минаващ удар му донесе триумфа със 7-6(8) в първата част.

След почивката Надал се завърна с доста самочувствие на корта и стартира втория сет по допустимо най-хубавия метод – с пробив на нула. Испанецът бе доста покрай това да затвърди брейка, само че при 40-15 позволи три следващи непредизвикани неточности. Това даде брейкпойнт на Зверев, който той осъществя след зрелищна замяна на удари при мрежата. Надал обаче си върна самодейността и третият гейм завърши с удивително разиграване от 44 удара, при което германецът пласира минаващ бекхенд, който обаче не откри очертанията на корта и рекордьорът по трофеи в шампионата записа нов пробив за 2-1.

Топките ставаха все по-влажни и тежки, като това докара до голям брой непредизвикани неточности от страна и на двамата съперници. Зверев се приспособява по-бързо към обстановката, като в това време стартира да реагира все по-добре на късите топки на Надал, и това му оказа помощ да реализира цялостен поврат. Германецът сподели повече физическа устойчивост в изобилстващия от дълги разигравания шести гейм, пласирайки праволинеен форхенд, с който още веднъж съумя да пробие сервиса на Матадора и да усили преднината си на 4-2.

Надал съумя да върне интригата, откакто в седмия гейм олимпйският първенец позволи двойна неточност при брейкпойнт. Радостта му обаче не продължи дълго. При 30-30 в осмия гейм Зверев показва изумителна игра в отбрана, отигравайки топката съвсем от трибуните, а незабавно по-късно испанецът изпрати топката в навън при привидно елементарен смаш. В последвалото разиграване рекордьорът по трофеи в шампионата позволи нова неточност и Зверев направи резултата 5-3 в своя изгода.

В началото на идващия гейм третият подложен получи предизвестие от съдията. Зверев изкрещя след двойна неточност и съдията реши, че германецът е споделил неприлична дума, въпреки той изрично да отхвърляше това. Световният №3 стартира да подхожда по-пасивно при сервиса си и Надал се възползва от това. Испанецът стигна до брейкпойнт, който бе оползотворен след двойна неточност на неговия конкурент.

Надал още веднъж стартира да излиза по-често на мрежата и завоюва подаването си за пръв път от началото на сета. При 30-30 Зверев изпрати топката надалеч в навън след смаш, а след това първенецът на Australian Open пласира чудесно воле при мрежата, възстановявайки равенството при 5-5.

Надал опита да убие ритъма на Зверев с високи и мудни топки, само че германецът се приспособява към този метод на игра и отговори с няколко прецизни офанзиви с бекхенд, след което завърши гейма с ас. Надал претендираше, че топката е била навън, само че след инспекцията съдията присъди точка за третия подложен и резултатът стана 6-5. Надал съумя да докара сета до тайбрек, само че в последното разиграване от гейма Зверев падна и контузи неприятно крайници си. Медицинският екип постави всички старания, само че контузията бе прекомерно сериозна и германецът бе заставен да се отдръпна.

„Наистина скърбя за случилото се със Саша, защото той е превъзходен състезател и страховит човек. Знам какъв брой старания поставя и какъв брой доста се бори, с цел да завоюва първата си купа от Големия шлем, и по тази причина станалото е в действителност съкрушително. Беше в действителност тъжно да го видя да плаче в съблекалнята. Надявам се травмата му да не е сериозна и скоро да го забележим още веднъж на корта“ – сподели Надал в изявлението след мача.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР