Рокада в Агенция Пътна инфраструктура“ във втория ден на кабинета

...
Рокада в Агенция Пътна инфраструктура“ във втория ден на кабинета
Коментари Харесай

Рокада в АПИ: Служебният регионален министър уволни инж. Ясен Йорданов

Рокада в Агенция „ Пътна инфраструктура “ във втория ден на кабинета „ Главчев “. Служебният министър на районното развиване и благоустройството Виолета Коритарова освободи от поста ръководителя на Управителния съвет на организацията – инженер Ясен Йорданов.

 

Над 50% от чиновниците на АПИ настояват, че ще се окажат под минималния предел през 2024 година

Основанието за промяната са „ незаконосъобразни дейности “, открити при вътрешен одит. 

 

Подписвани са анекси за увеличение на цената на подписани контракти с до 50%, както и „ нелегално възлагане на действия по поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областите Варна и Добрич “, декларират от районното министерство.

Финансовата инспекция е осъществена от специалисти на министерството – чиновници на дирекция " Вътрешен одит " и инспектората на Министерство на регионалното развитие. Тя е почнала през март от някогашния министър Андрей Цеков.

Кодовете били предадени на CD диск и USB портативна флаш памет, само че сега не са налични в АПИ, показаха от районното министерство

Проверени са възлаганията на действия по поддържане на републиканските пътища. Установено е, че след подписване на нови контракти на 22 декември 2023 година, договорите за настоящ ремонт и поддържане от 28 октомври 2022 година са автоматизирано прекъснати.

Това прави незаконосъобразно осъщественото възлагане по тях на територията на двете регионални пътни ръководства в Североизточен регион след 22 декември 2023 година, показват от министерството.

На 1 април одитният отчет е изпратен на ръководителя на УС на АПИ и на Агенцията за държавна финансова ревизия.

Само шест компании дават отговор на тези условия, пробили са при Политическа партия, сподели някогашният районен министър

През втората половина на март, в границите на чуване в парламентарната отраслова комисия, Ясен Йорданов заяви, че със заповед на министър Цеков е разпоредена инспекция и вътрешен одит във връзка със подозрения за нерегламентирани и корупционни практики по два контракта за пътно поддържане в областите Варна и Добрич. " Първото нещо, което сме създали, когато при нас породи съмнение, че има възлагания, които съдържат нередности, е да прекратим всички заплащания по възлагания след 22 декември 2023 година ", уточни тогава Йорданов. 

На поста краткотрайно застава различен член от Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ – Йордан Вълчев. 

Уволненият инженер Йорданов не беше открит през днешния ден за коментар.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР