Рога, люспи, жлъчка, нокти - използването им е част от ...

Рога, люспи, жлъчка, нокти - използването им е част от

Как може да се сложи край на бизнеса с рога, люспи и жлъчка


Рога, люспи, жлъчка, нокти - потреблението им е част от обичайната китайска медицина, около което се стига до безогледното изтребване на животни. Дали изкуствено основаните препарати биха могли да предотвратят това?

Традиционната китайска медицина (ТКМ) обхваща разнородни типове терапия: акупунктура, избрани видове хранене и двигателни режими. Всички те имат за цел да повишат жизнената енергия на тялото. Академичната западна медицина макар че не ги признава. Досега са оповестени единствено малцина изследвания по казуса със съществени доказателства. Независимо от това през 2018-а година по цялостен свят са били продадени артикули на обичайна китайска медицина на цена 36 милиарда евро, оповестява китайският официоз " Чайна Дейли " .
Редакцията предлага
Известно е, че акупунктурата да вземем за пример се радва на необятна интернационална известност . Някои проучвания показват , че тя оказва помощ против избрани хронични болки, само че има експерти , коитоотхвърлят това изказване . Със сигурност се знае въпреки всичко , че тя не вреди. Но това не важи за други раздели от ТКМ.

Спасителната функция на технологиите

12 процентаот препаратите, които предписват практикуващите тази медицина, се извличат от животни - от рога, люспи, жлъчка. А това слага под опасност цели скотски типове като носорозите, броненосците или тигрите, които кардинално се откриват под отбраната на Вашингтонското съглашение на протекция на типовете . Освен това управляващите в Съединени американски щати , а и в Китай не разрешиха потреблението на повечето артикули от този тип . Независимо от всичко търсенето си остава високо. По данни на Организация на обединените нации , единствено търговията с рога от носорози годишно доближава размер от близо 200 милиона евро.

Именно по тези аргументи , паралелно с напредъка на технологиите за приемане на синтетично месо, доста учени към този момент експериментират и с изкуственото основаване на артикули за ТКМ. Както и при изкуственото месо, технологията се базира на развъждането на стволови кафези , взети от самите животни. " От тях може да се отглеждат мускулни кафези , костна тъкан, хрущяли или мазнини " ,обяснява биомедикът Кенет Лий. Професорът от университета в Хонгконг счита , че от стволови кафези може да се добие рог от носорог, тигрови нокти или перки от акула, без да се убиват животни. В диалог с Дъждовни води той признава, че би трябвало още време, до момента в който технологията узрее, само че тогава тя ще може да озапти незаконната търговия с животни.

Как копието ще замести оригинала

Например -бракониерството против големите риби тотоаба край крайбрежията на Мексико. Тези риби от семейство " барабани " са включени в Червения опис като характерно застрашени, само че техният плавателен мехур на черния маркет в Китай се продава против 40 000 евро за килограм, тъй като доста хора имат вяра в оздравителния резултат на тази тъкан.

Търговията с рогове на носорози е неразрешена , само че търсенето им не понижава

Но наистина ли основаването на изкуствени препарати за ТКМ в действителност ще взе решение казуса със застрашените типове ? Китайският академик Чжаомин Чжоу се опасява от обратното. Той дава образец с безскрупулните търговци на слонова кост, които продавали реална , само че я декларирали като синтетична, с цел да се предпазят от правосъдно гонене .

Други експерти настояват макар че , че лабораторно създадените тъкани в бъдеще ще поевтинеят и драстично ще снижат стойностите на бракониерски придобитите естествени артикули . А това ще откаже бракониерите и трафикантите.

Източник: dw.com