Родопската песен Руфинка болна легнала огласява едни от големите сцени

...
Родопската песен Руфинка болна легнала огласява едни от големите сцени
Коментари Харесай

В сърцето на Белин: Български фолклорен хор обединява чужденци от цял свят


Родопската ария " Руфинка болна легнала " огласява едни от огромните подиуми в Германия.

В сърцето на Берлин от години се чуват звуците на българска национална музика. Германската столица е дом на един от най-уникалните хорове за български фолклор, огласявал подиуми в Азия, Европа и в Берлинската филхармония.

Този хор е необикновен.

“ “Руфинка болна легнала " е една от най-любимите ми песни, тъй като първо е родопска ария, супер прочувствена и аз като я пея, имам възприятието, че седнал съм на планина, пред цялата планина. Kато я запея имам възприятието, че съм на планина в България. Много постоянно я пея и със затворени очи, единствено и единствено да усетя тази атмосфера, в този миг ”, разяснява Ярмина Пее Руфинко.

Тя е с български корени, само че е родена и израснала в Берлин. Дъщеря е на диригента Боряна Величкова, която през 2009 година, основава единственият по рода си хор за фолклорна музика " Българските гласове на Берлин ".

В него вземат участие освен българи, а и чужденци от всички краища на света.

„ Трудно е за чужденците, извънредно мъчно и освен езикът. Те обичат постоянно в елементи да знаят превода на текста, орнаментиката също е ужасно забавна за тях, ритъмът несъмнено “, споделя диригентът Боряна Величкова.

Катрин Холс идва от Англия. Пее в " Българските гласове на Берлин " от година. И въпреки че не е учила български език, тя съвършено може да извърши и най-трудните национални песни.

„ Отнема много време да запомниш текстовете, когато не знаеш смисъла им. Пея, без да разбирам, какво тъкмо пея и за това непрестанно апелирам останалите да ми превеждат “, споделя тя.

Сузана е родена в Германия. За първи път чува българска национална ария преди повече от 30 години в " Бостън Симфони Хол ", на концерт на " Мистериите на българските гласове ".

„ Тогавашният ми брачен партньор сподели, че наложително би трябвало да отидем, тъй като беше чул, че една българска ария е определена за златната плоча на галактическия уред " Вояджър ". И двамата останахме толкоз впечатлени от музиката. Това е същата музика и същите песни, които пеем през днешния ден тук “, споделя Сузана.

Сузана


Но този нехарактерен хор учи освен чужденците да ценят българското културно завещание, а и самите българи.

„ Никога не съм учила пеене и не съм се занимавала по този начин съществено. Тепърва, когато пристигнах тук, в Берлин, започнах да пея в този български женски хор за национално пеене и ми стана забавно да изследвам другите райони в България, да диря смисъла на текстовете, на думите, от къде идват другите носии “, споделя Велина Пенчева.

Велина


През годините гласовете на надарените хористи са огласявали Берлинската Филхармония и голям брой подиуми в цяла Германия.

„ За мен е извънреден феномен какъв брой чужденците се възхищават на нашата музика и е реалност, че ние получаваме доста повече внимание от непознати медии и от непознатата аудитория “, споделя Боряна Величкова.

„ Въпреки че съм родена в Берлин, това ми е българското семейство тук. Това ми е родата и тук се усещам като у дома. Всички са с другарски връзки и доста ги обичам девойките “, споделя Ярмина.

Така на 2000 км от България едни вдъхновяващи дами съумяват да допрян сърцата на немската аудитория с мистерията на българския фолклор.

По тематиката работи Михаела Златкова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР