Родом са от Гватемала. Но създателите им твърдят, че са

...
Родом са от Гватемала. Но създателите им твърдят, че са
Коментари Харесай

Зелена светлина: Столове, вдъхновени от природата

Родом са от Гватемала. Но основателите им настояват, че са родени от природата. За да служат на индивида. За да радват окото му, да галят сетивата му и... с цел да бъдат здрави, без значение че първото усещане за структурата им е за нещо прекомерно нежно.

Не. Не е нежно, а извънредно добре премислено и изчислено. Авторите следват естествените извивки на листата, клоните и стволовете на дърветата. Години наред те са изчиствали сглобката на мебелите, които израстват в работилницата им. Столове, в които класическите ръбове и прави линии за извити до измеренията на съвършеното изкуство. Столове, които не изискват прекалено много материал. Мебели, които могат да бъдат пренесени в чанта и да се разраснат до нужните размери. Мебели, които трансформират пространството с една съществена мисъл - да го създадат част от природата.

Необходима ли е такава прослава? Защо е това удивление? Има за какво. Мебели от този вид прекатурват визиите на актуалния човек за вписването на продуктите в околната среда и в живота на хората. Малко столове са основани по този начин, че да се напасват към позите на индивида - когато е деен, когато желае да се отпусне и даже когато изпадне в това прелестно положение на сънливост, което възвръща тялото и духа му. Обикновено тялото е насила, малко или доста, да се преценява с извивките и повърхността на стола. Тук... е тъкмо противоположното.

И, дано прибавим нещо в умозаключение и като за край. Всъщност внезапният край е неосъществим. Защото извивките на мебелите, основани в тази гватемалска работилница, са продължение на безкрайните естествени цикли. В случая със столовете създателите им непретенциозно означават, че търсят най-подходящия и комфортен медиатор сред извивките на земята и тялото на индивида.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР