Родолюбци и интелектуалци почетоха 45-годишнината от убийството на българския журналист,

...
Родолюбци и интелектуалци почетоха 45-годишнината от убийството на българския журналист,
Коментари Харесай

Родолюбци почетоха годишнина от убийството на Георги Марков

Родолюбци и интелектуалци уважиха 45-годишнината от убийството на българския публицист, публицист и отстъпник Георги Марков.

Днес те се събраха за възпоменание пред паметника на създателя на „ Задочни репортажи “ в столицата. Сред присъстващите бяха Любен Марков, първи братовчед и притежател на авторските права на Георги Марков, Димитър Бочев, редактор на текстове на писателя по „ Свободна Европа “, президентът Петър Стоянов, проф. Георги Фотев, режисьорът Росен Елезево, Тони Николов, Нася Кралевски, Борислов Скочев, Даниела Горчеваи други.

На 7 септември - в деня, в който комунистическите нарушители през 1978 прободоха Георги Марков в Лондон, по традиция сервира цветя пред паметника на писателя, написа в профила си във Facebook журналистката Даниела Горчева.

Журналист Георги Марков е бил прострелян на лондонския мост " Ватерло " с отровна сачма от чадъра на чужд мъж. Умира в болница на 11 септември от отравяне на кръвта, най-вероятно от рицин.

Убийството на Георги Марков се трансформира в едно от най-емблематичните закононарушения по време на Студената война и оказва се като " българският чадър ".

Георги Марков напуща България през 1969 година Бил е публицист в българската секция на " Би Би Си ". Радио " Свободна Европа " излъчва негови сериозни материали, разкриващи същността на тоталитарната система в България, събрани по-късно в алманах " Задочни репортажи за България ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР