Родобюлци възстановяват камбанарията и параклиса на старата църква „Св. Николай“

...
Родобюлци възстановяват камбанарията и параклиса на старата църква „Св. Николай“
Коментари Харесай

Родолюбци възстановиха исторически параклис-костница в Клису...

Родобюлци възвръщат камбанарията и параклиса на остарялата черква „ Св. Николай “ в Клисура, от която е оповестено Априлското въстание. Куполът на камбанарията към този момент грее с нова обшивка, а върху него е инсталиран хубав християнски кръст.

В основата на самодейността са двама изключителни мъже -бившият военнослужещ полк. Борис Петров, пловдивчанин, който през лятото живее в Клисура, и Николай Николов, който е от София, занимава се с осведомителни технологии и преди 15 години свързва живота си с възрожденското градче.



Мисията на родолюбците стартира преди пет години с непринуден труд и средства, събрани от дарения.

Старата черква в Клисура „ Свети Николай “ е срината по време на Априлското въстание. По знамение обаче оцеляват камбанарията и параклисът „ Свети Архангел Михаил “, който е независима постройка. В криптата му има костница, в нея лежат костите на избитите през април 1876 година въстаниците. Там са и останките на трима от водачите на протеста.

Кампанията по възобновяване на историческите обекти стартира преди пет-шест години. Тогава някогашният полк. Борис Петров влиза в черковния двор и вижда джунгла от шубраци и дървета и подема акцията.

Бях влизал на това място преди близо 50-55 години, когато като млад офицер работих по тунелите край Клисура. Бях доста впечатлен, описа пред „ Марица “ Борис Петров. Тогава по негова самодейност дружно с служащите от градежите възстановили част от каменната зидария на църквата „ Свети Николай “.



Върнах се на това място преди пет години, продължава той. Параклисът бе в неприятно положение – оставен без поддръжка и грижи, покривът бе унищожен от атмосферните въздействия, в това число и дървената му структура. Първата ни задача да бе да го ремонтираме и да спрем течовете, които рушах параклиса от вътрешната страна.

Най-близкият му сподвижник в това благородно дело е Николай Николов. Постепенно малко по малко родолюбците възвръщат параклиса, реставрират 15 икони, а в двора на църквата “Свети Николай подвигат чешма. Заедно с тях са четирима майстори строители от Розино.

Параклисът „ Свети Архангел Михаил “ е изключително скъп както за Клисура, по този начин и за цяла България, напомня Николай. Той е един от трите храма в България дружно с църквите в Батак и Дряново, в които лежат костите на българите, убити по време на Априлското въстание.



След упоритата и всеотдайна работа на родолюбците, в него към този момент може да се отслужват църковни служби. Има още работа по интериора, би трябвало да осигурим и нужната църковна утвар за богослужения, с цел да не се постанова да се придвижва от църквата „ Света Богородица “, показа Николай Николов. Кампанията по възобновяване и опазването на тези обекти ще продължи, уверен е Николай Николов.
Свързани вести Клисура уважи Христо Г. Данов -книжаря, който назоваха министър
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР