Родната индустрия и бизнес изостават значително от румънските си колеги,

...
Родната индустрия и бизнес изостават значително от румънските си колеги,
Коментари Харесай

14 български компании в топ 100 на Балканите

Родната промишленост и бизнес изостават доста от румънските си сътрудници, които са мотор на стопанската система в района, сочи влиятелната ранглиста за обороти SEE TOP 100

В челната десетката на балканския Топ 100 в бизнеса има единствено една българска компания. Това е профилираната в рандеман и преправка на цветни метали " Аурубис България ". С такова непретенциозно присъединяване в челото са още Словения и Сърбия. Останалите места са за компании от северната ни съседка, което за следващ път удостоверява, че Румъния е действителният стопански мотор на Балканите. В класацията вземат участие компании от 10 страни - Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словения.

Първите три места са окупирани от румънски компании.

Лидер в района е концернът „ Automobile-Dacia SA “,

който създава едноименните коли. Въпреки че компанията е част от групата на френския производител Рено, Дачия оперира като независима компания, която заплаща налозите си в северната ни съседка. Годишните доходи на Дачия са малко над 3,8 милиарда евро, а от тях 61 млн. са облага.

Втора и трета са за две от дъщерните сдружения на австрийския колос в бранша на горивата – OMV. „ OMV Petrom SA “ има 3,8 милиарда оборот и 283 млн. облага, а „ OMV Petrom Marketing SRL “ надлежно 3 милиарда евро оборот и 67 млн. облаги. Ако двете компании оперираха дружно, те щяха да са безспорен водач на Балканите.

В подножието на топ 3 е родният колос в областта на производството и преработката на метали „ Арубис България “ АД

с над 2,7 млн. евро оборот, от които 135 млн. са годишните облаги. Веднага по-късно имаме още веднъж три румънски компании, които още веднъж са клонове на по-големи корпорации в страната - „ Lidl Discount SRL “ (2,6 милиарда оборот и 155 млн. печалба), „ Kaufland Romania SCS “ (също с 2,6 милиарда оборот, само че близо 200 млн. евро печалби), както и „ Ford Romania SA “ с доходи от 2,5 милиарда евро и едвам 16 млн. облага.

Сръбският колос в енергетиката „ JP Elektroprivreda Srbije “ заема осмото място с 2,5 милиарда евро и 110 млн. облаги, следвана от „ Petrol d.d. ", която оперира в Словения с 2,4 милиарда евро годишен оборот. Топ 10 се приключва от „ British American Tobacco (Romania) Trading SRL “ с 2,3 милиарда евро доходи и 28,4 млн. регистрирани облаги.

Впечатление прави обаче, че

единствено две от десетте най-големи компании на Балканите са основани с локални капитали

и са стартирали бизнеса си на Балканите. Това са „ Automobile-Dacia SA “ и „ JP Elektroprivreda Srbije “, които, макар че към този момент имат съществено присъединяване на западни вложители и притежатели, към момента оперират самостоятелно. Общо най-големите бизнеси на Балканите генерират близо 26,5 милиарда евро, от които 18,5 милиарда, или близо 75%, идват от Румъния.

Анализите демонстрират още, че три от най-големите компании в района са в областта на търговията и производството на горива, а две - в ритейл бранша и продажбите на дребно. Друг любопитен факт е, че с цел да проследим двете компании с най-големи облага на Балканите, би трябвало да излезем отвън топ 10. Най-големи облаги от близо 300 млн. евро (при 2,1 милиарда обороти) записва „ Dedeman SRL “. Компанията, която ръководи едноименната верига хипермаркети за домашен уреди и артикули за строителството и ремонта, към момента е със 100% румънски капитал.

Още по-изненадващи са резултатите на друга румънска компания, която заема втората позиция, що се отнася до годишна облага и едвам 64-о място в крайната ранглиста.

„ Hidroelectrica SA “ съумява да осъществя 298 млн. евро облага при едвам 808 млн. годишен оборот.

Компанията е водач в производството на електрическа енергия и главен снабдител на софтуерни услуги, нужни в Националната енергийна система в северната ни съседка и взе участие в съвсем всеки най-голяма енергиен план в страната.

От по-подробния разбор на топ 100 на фирмите на Балканите излиза наяве, че Румъния е абсолютния водач с цели 52 компании в класацията, които дружно имат близо 67,5 милиарда евро оборот. България остава на втора позиция по този индикатор с 14 компании, създаващи артикули и услуги за малко над 14,3 милиарда евро. Зад страната ни е западната ни съседка Сърбия с 12 класирани компании, които дружно имат оборот от 11,4 милиарда евро.

Що се отнася до секторният разбор, безапелационният водач е ритейл бранша и продажбите на дребно, като цели 26 от топ 100 компаниите на Балканите оперират в този бранш с общ оборот от малко под 32,2 милиарда евро. Други 20 компании пък са в бранша на производството и търговията с горива, като дружно те генерират близо 30 милиарда евро годишно в стопанската система на района. Сериозен е и делът на фирмите, опериращи в областта на енергетиката -14 сдружения, които общо осъществят към 16,5 милиарда евро годишни доходи.

Три държавни мастодонта от енергетиката се подредиха измежду отличниците

Нито една пловдивска компания не съумява да пробие в Топ 100 на Балканите, само че за сметка на това страната ни е показана от 14 други компании. Освен „ Арубис България “ АД, с позиция в топ 20 може да се похвали и „ Лукойл Нефтохим Бургас “ с близо 1,5 милиарда евро оборот. Въпреки това, родният колос в областта на горивата държи и най-срамния връх при най-големите компании в района - за най-голяма годишна загуба, която възлиза на близо 260 млн. евро за последната фискална година.

Трета от родните компании (и на 29-о място на Балканите) е „ Националната електрическа компания “ ЕАД с 1,3 милиарда евро доходи и 23 млн. облага. Търговското сдружение „ Лукойл България “ ЕООД, което се занимава с търговията на горива, е на 40-а позиция в района с 1,1 милиарда евро оборот и едвам 4,9 млн. облага.

Лоша вест за родната стопанска система е, че страната ни е рекордьор по най-вече компании с държавно присъединяване в класацията - цели три сдружения са с отчасти или цялостно държавно присъединяване. Освен НЕК, това са „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД (със 700 млн. евро оборот и 3 млн. лв. печалба), както и АЕЦ Козлодуй с 652 млн. евро доходи, от които 141 млн. евро са облага. Родният АЕЦ заема и 9-а позиция по мярка на облагите измежду бизнеса на Балканите.

Само две пък са сдруженията, които са били на загуба през последната година. Освен големия пасив на „ Лукойл Нефтохим Бургас “, родната „ Експрес логистика и дистрибуция “ ЕООД е инкасирала 200 хиляди евро загуби при 591 млн. оборот. Останалите 12 български компании общо записват облага от 486 млн. евро.

Средният общ растеж на българските бизнеси в топ 100 за година е към 10,5%, което е добра вест на фона на данните от главните съперници на страната ни за второто място измежду най-големите промишлености на Балканите. Сръбските компании в класацията да вземем за пример означават спад с 2,75 на 100, а Словенските се свиват със приблизително 4,05% през последната година.

Разбити по промишлености, най-вече родни компании в класацията има от сферата на горивата и природния газ (общо 4 на брой). По три са сдруженията, които оперират в ритейл бранша, както и в региона на енергетиката (както казахме и трите обаче са държавни).

Прегледът на ранглистата демонстрира, че има единствено две компании (извън държавните дружества) с български капитали измежду всички 100 най-големи на Балканите. Това са „ Астра Биоплант “ ЕООД и „ Сакса “ ООД, като и двете сдружения работят в областта на търговията и производството на горива. Всички останали компании, въпреки и регистрирани в страната, са част от по-големи, интернационалните корпорации.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР