След като Върховният административен съд (ВАС) постанови, че новото движение

...
След като Върховният административен съд (ВАС) постанови, че новото движение
Коментари Харесай

МВР поиска огради около велоалеите и паркоместата на Патриарха

След като Върховният административен съд (ВАС) постанови, че новото придвижване по бул. " Фритьоф Нансен ", бул. " Витоша " и бул. " Патриарх Евтимий " е нелегално, изпратихме предписание до зам.-кмета на столична община Илиян Павлов. Посочихме, че новите детайли би трябвало да се обезопасят, а срокът е до през днешния ден. Ако не го създадат, следва санкция от 2000 до 7000 лв. и вероятно сигнал до прокуратурата, защото неизпълнението на правосъдно решение действително е закононарушение. Това сподели вътрешният министър Калин Стояновслед ревизия на новото придвижване в центъра на София. 

Като в разпорежданията на Министерство на вътрешните работи влиза и слагането на плътни огради към велоалеите и паркоместата.

Писмо беше изпратено и до кмета на Столична община Васил Терзиев. Възможно е той също да получи предписание. Като образци защо би трябвало да се направи от Министерство на вътрешните работи показаха, че пешеходните пътеки, да вземем за пример, да са разнообразни - една е жълта, което е за краткотрайна организация на придвижването, а друга - бяла. 

Вчера Столична дирекция на вътрешните работи заяви, че на 24 юни е дала предписание на общината да извърши решението на Върховния административен съд и да прекрати въвеждането на нова организация по бул. " Витоша " и " Патриарх Евтимий " и ул. " Проф. Фритьоф Нансен ".

В разпореждането  се показват наложителни за осъществяването дейности. Сред тях са да не вкарва новата организация на придвижване, придвижването по новоизградените и сигнализирани велоалеи и паркоместа да бъде прекратено, защото все още попадат в зоната на осъществяване на строително монтажни работи. Освен това би трябвало да се обезопаси зоната на осъществяване на строително монтажни, като се съобрази с решението на Върховен административен съд за преустановяване въвеждането на новата организация на придвижване.

Нарежда се и да се инсталира плътна ограда според условията и да бъдат сигнализирани секторите, както и да се проектират нови режими на светофарните уредби.

В период до 27.06.2024 година би трябвало да се подхващат нужните дейности за обезопасяване секторите с осъществяване на строително-монтажни работи по бул. Патриарх Евтимий, бул. Витоша и бул. проф. Фр. Нансен.

От отдел „ Пътна полиция " - Столична дирекция на вътрешните работи уведомили посредством писмо кмета на София  Васил Терзиев, че придвижването е нелегално. В писмото се твърди, че положените нова маркировка, пътни знаци и преградни уреди не са построени според настоящото законодателство в България и не дават отговор на реда и изискванията за организация на придвижването по пътищата, отворени за публично прилагане.

С писмото се дават 6 разпоредби, в това число:

" Движението по новоизградените и сигнализирани велоалеи и паркоместа да бъде прекратено, защото сега попадат в зоната на осъществяване на строително-монтажни работи "
Столична община да " инсталира плътна ограда, ограждаща секторите с осъществявани СМР ".

Според вътрешният министър планът за новата организация не е бил координиран с Отдел " Пътна полиция "

" Това, че представител на пътна полиция е участвал на комисията по превоз, която е една огромна говорилня и се разискват доста планове, не значи, че за 3 минути е било в съгласие нещо. Колегите имат рационални решения, само че никой не ни е търсил ", уточни министър Калин Стоянов. 

Той разяснява и планът за изменение на пътния закон. " Предвидено е 17-годишните да могат да карат, само че с компаньон. Към младите водачи има и други ограничения - ограничение мощността на колата, която могат да ръководят. Основната ни цел е да вдигнем санкциите. Смятам, че с по-високи наказания ще понижим жертвите по пътищата ", уточни министърът. 

По-рано през днешния ден общинският консултант от ПП-ДБ-СС Борис Бонев заяви, че преди да се вкарат нови промени на придвижването в центъра на София, групата на ПП-ДБ в Столичния общински съвет ще изиска правно мнение и тълкувание на решението на Върховен административен съд.

 Причината е, че претекстът на съда да вземе това решение е неналичието на настоящ Генерален транспортен проект, а измененията в организацията на придвижването трябвало да се преценяват с него. Според Борис Бонев това слага въпроса и дали предходната организация в региона на НДК е законна, защото е правена две години след приключването на последния транспортен проект на София.

Бонев дефинира писмата на Столична дирекция на вътрешните работи като " невиждана интервенция в политическия развой ". " Никога няма да поддържа да се харчат пари за плътна строителна ограда към велоалеите, бус лентите и паркоместата по " Патриарх Евтимий ". Намирам това за безумие ", разяснява още той.

Лидерът на " Спаси София " добави, че в никакъв случай Министерство на вътрешните работи не си е разрешавало " да се намесва по този начин в ръководството на една община ". Според него полицията би трябвало да се занимава с гонките по улиците на града и безразборното паркиране в нарушаване на закона, а не с организацията на придвижването по пътищата, които по закон се ръководят от кмета на общината. Борис Боневдобави, че след новата организация на придвижването към НДК към този момент няма гонки и придвижването е успокоено.

 Бонев излезе и с пост във фейсбук. В него той твърди, че министърът на вътрешните работи и Столична дирекция на вътрешните работи не престават своята ПР акция против Столична община, обслужвайки ГЕРБ.

" Днес самият Калин Стоянов щял да прави инспекция на бул. Патриарх Евтимий, с цел да види дали съблюдаваме разпореждането на Столична дирекция на вътрешните работи да сложим плътни строителни огради към велоалеите, БУС лентата и паркоместата. Нищо, че даже срокът да създадем това не е изминал ", добави Бонев. Той зададе 7 въпроса на Стоянов, като му обърна внимание да огледа по какъв начин се случват нещата в родния на министъра Бургас, където дълги години ръководи кметът на ГЕРБ Димитър Николов.

Ето ги и въпросите:

1. Кога Министерство на вътрешните работи най-накрая ще обезпечи нужния брой патрули по улиците на София, с цел да се въдвори ред и да има надзор?

2. Кога Министерство на вътрешните работи ще отстрани стотици " арестувани " коли, блокирали софийските улици към РПУ-тата, с цел да има естествени места за паркиране за жителите, а не автоморги?

3. Кога Министерство на вътрешните работи ще подреди на чиновниците си да спрат да паркират гратис и нелегално, оставяйки фуражки и полицейски палки на предните стъкла?

4. Кога Министерство на вътрешните работи ще спре да съгласува места в режим " Зона за защита " на редица институции, за които те не заплащат, а на процедура присвояват общинска благосъстоятелност? Кога Министерство на вътрешните работи ще признае, че " Зона за защита " би трябвало да бъде свободна зона без паркирали коли, с цел да има видимост, а не паркинг на чиновници?

5. Кога Министерство на вътрешните работи ще реалокира КАТ и ще електронизира и забърза обслужването на клиентите?

6. Кога Министерство на вътрешните работи ще цифровизира системата си за санкции на извършители в БУС ленти, тъй че Столична община да не праща сред 10 000 и 15 000 бр. нарушавания на година, а Министерство на вътрешните работи да обработва по едвам към 500 бр.?

7. Кога Министерство на вътрешните работи най-накрая ще има геолокализирана статистика на всички произшествия в София, с цел да може на тази база Столична община да възнамерява и приоритизира построяването на безвредна за придвижване инфраструктура?

Минути по-късно кметът на София Васил Терзиев също разяснява във фейсбук въпросът с метаморфоза на бул. Патриарх Евтимий. В коментар той разгласява и разпореждането на Столична дирекция на вътрешните работи.

 По думите на Терзиев, това е невиждана обстановка и не трябвало да се бърза, тъй като това ще докара до безпорядък.

Терзиев прецизира, че ще желае пояснение на решението на Върховния административен съд, решение което е дефинитивно, неотложно влиза в деяние и ясно споделя, че реорганизацията направено от екипа на Васил Терзиев е нелегално. Освен това кметът на София се закани, че ще апелира и разпореждането на Столична дирекция на вътрешните работи.

Ето какво написа Васил Терзиев:

Безпрецедентната обстановка със прекъсването на плана на бул. Патриарх Евтимий изисква цялостно внимание, не бързане. Съобразяването с решението на Върховен административен съд, което се основава на това, че София няма Генерален проект за организация на придвижването от 2017 година ще има съществени последици за столичани и би трябвало да се работи деликатно, с цел да не се провокира безпорядък.

Съдебното решение провокира разнообразни тълкования. А в случай че решението на Върховен административен съд значи, че би трябвало да се върнем към организацията от 2016 година, от когато е последният проект и никой през годините нищо не е направил по въпроса, на кое място в София към днешна дата организация на придвижване е законна?

Заради изоставеният неактуализиран от предходните ръководещи Генерален проект и " любов към София " и решението на Върховен административен съд определило като нелегално всичко случило се в София от 2016 година насам, всяка прибързана стъпка ще докара до спомагателни и още по-големи усложнения за хората в града - всички, освен живеещите в региона.

Министерство на вътрешните работи обаче не мислят по този начин. Забързано разпоредиха да оградим с плътна строителна ограда паркоместата и велоалеите. Кой намерения къде ще паркират живеещите в региона, кой попита къде ще паркират хората в неравностойно състояние, а кофите за боклуци заграждаме ли, а къде ще минават велосипедистите - по тротоарите или на пътното платно?

Считаме, че това предписание ще затрудни живота и напредването на жителите. Столична община ще апелира разпореждането на Столична дирекция на вътрешните работи в законоустановения период. ПР разходките на министър и началникът на Пътна полиция няма да подобрят живота на хората. Нито ще създадат законно, беззаконието по решението на Върховен административен съд придвижване съвсем във вси1ки точки на София.

Затова приканвам всички политици и институции да не натягат в допълнение напрежението, а умерено да обсъдим идващите стъпки, с цел да можем в къси периоди да запълним нормативна пропаст, незапълнена в последните години. Войната сред институциите подкопава доверието към всички институции. Нека да не трансформираме жителите в заложници на проблем, развил се заради немарливост години наред.

А от Столична община ще желаяме от Върховен административен съд да разтълкува постановения от него акт и ще апелираме разпореждането на Столична дирекция на вътрешните работи.

Ние ще създадем вярното за жителите и законното за София, само че без подредения в нечий интерес безпорядък на предходните ръководещи. Необходими са устойчиви решения, а не бързане и игра със закона за озаконяване на противозаконни неща на изборен принцип.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР