Родителите виждат спиралата на собственото си здраве, докато психичните заболявания на децата им се влошават

...
Ако вие или някой, когото познавате, може да изпитвате криза
Коментари Харесай

Ако вие или някой, когото познавате, може да изпитвате криза на психичното здраве, свържете се с 988 Lifeline за самоубийства и кризи, като наберете „988“ или линията за кризисни текстови съобщения чрез текстово съобщение „ДОМА“ на 741741.

След като дъщеря й тийнейджърка направи опит за самоубийство и започна да обикаля спешните отделения и програмите за психично здраве през последните три години, Сара Делароса забеляза, че собственото й здраве също се влоши.

Тя е страдала от малки инсулти и стомашно кървене, каза майката на четири деца в Корпус Кристи, Тексас. За да направи нещата още по-лоши, влошеното поведенческо и психическо здраве на дъщеря й накара Делароса да пропусне часове от работата си като домашен здравен помощник, губейки приходи, необходими за издръжка на семейството й.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията, хирургът Генералният кабинет и медицинските доставчици показват тревожен брой деца в САЩ, които изпитват сериозни проблеми с психичното здраве. Около 40% от родителите в САЩ с деца под 18 години казват, че са изключително или много притеснени, че децата им може да се борят с тревожност или депресия в даден момент, според проучване от януари на Pew Research Center.

Доказателства- базираните терапии за справяне с психичното здраве на детето трябва да включват родителите, казват изследователи и специалисти по психично здраве при деца. Но фокусът върху възрастните лица, които се грижат за тях, и тяхното безпокойство и стрес твърде често не успява. Например, терапията за взаимодействие родител-дете обучава родителите да управляват поведението на малкото си дете, за да предотвратят по-сериозни проблеми при детето по-късно. Въпреки че това може да помогне на детето, то не поддържа пряко здравето на родителя.

„Имам толкова много родители, които седят срещу мен на дивана и плачат“, каза Даниел Мартинез, специалист по поведенческо здраве в Детска болница Driscoll в Корпус Кристи. Болницата създава групи за партньорска подкрепа, които ще стартират до есента, за членове на семействата, чиито деца са под грижите на заведението.

„Те се чувстваха толкова сами, чувстваха се като лоши родители, искаше да се откажат“, Мартинез каза: „и след това се почувства виновен, че иска да се откаже.“

Когато психическото и физическото здраве на родителя се влоши, това усложнява способността им да предотвратят влошаване на състоянието на детето, каза Мери Ан Маккейб, член член на борда на директорите на Американската психологическа асоциация, асоцииран клиничен професор по педиатрия в Медицинския факултет на университета Джордж Вашингтон и психолог в независима клинична практика. Родителите са най-важният ресурс на детето и трябва да бъдат грижа, каза тя.

Делароса каза, че много центрове за лечение по домовете се позовават на недостиг на доставчици, като отказват да приемат дъщеря й. Аманда, която е осигурена чрез Medicaid, ще бъде в дълги седмици списъци на чакащи, докато тя „излиза извън контрол“, бягайки от дома си и изчезвайки с дни, каза майка й.

През април Аманда беше приет в стационарно лечебно заведение на близо 200 мили, в Сан Маркос, Тексас. С отсъствието на Аманда, каза Делароса, тя има „шанс да диша“, но отсрочката ще бъде временна. Тя иска да види терапевт, но не е имала време на фона на изискванията да се грижи за Аманда и най-малкото й дете, син. Преди Аманда да замине за лечение, нейният 7-годишен брат започнал да псува, да хвърля и чупи предмети в дома и да казва неща като че иска да не е жив, въпреки че поведението му се успокои, докато сестра му я нямаше.

Други родители също казаха, че чувстват напрежение върху психическото и физическото си здраве.

„Децата са в криза. Но семействата също са в криза“, каза Робин Гъруич, професор в психиатрия и поведенчески науки в университета Дюк. „Те се борят да разберат как най-добре да помогнат на децата си в система, която не идва с наръчник.“

Брандън Мастърс, директор на средно училище в Сан Антонио, получи обрив по гърба на ръцете и шията си миналата година, за което според него лекарят му е казал, че е свързано със стрес.

Въпреки че е осигурен чрез работата си, Мастърс изчислява, че е платил около 22 000 долара миналата година за грижи за сина си тийнейджър Брейлън , който прекара 60 дни в центрове за лечение в Тексас и Калифорния след диагноза биполярно разстройство. Брейлън прекара допълнителен месец в ареста за непълнолетни по-късно през 2022 г., след като ухапа баща си и размаха нож. Досега тази година Брейлън, който сега е на 17 години, се е опитал да се самоубие два пъти, но Мастърс не е успял да намери център за лечение, който да може да си позволи и който ще приеме Брейлън.

„Има тази огромна вълна от безпокойство това ме обзема, което затруднява да бъда около него“, каза Мастърс.

20-годишният син на Ан Грейди има аутизъм, тежко разстройство на настроението, изоставане в развитието и други заболявания. От близо 17 години той е в списъка на чакащите в Тексас, за да получи грижи на пълен работен ден.

Грейди, която живее в предградие на Остин, Тексас, разви тумор в слюнчените жлези и временна парализа на лицето, което добави към стреса, пред който е изправена, докато се грижи за сина си.

„Това е психически изтощително за семействата“, каза Грейди. Липсата на грижи е „наказване на децата и наказване на семействата“, каза тя.

Medicaid е държавно-федерална програма, която плаща медицински и други сметки, свързани със здравето, за хора с ниски доходи и хора с увреждания. И все пак, въпреки че много държавни програми Medicaid плащат за семейна терапия и програми за родителство, те не се обръщат към родителя като отделен пациент, засегнат от здравето на детето си съгласно детския план, каза Елизабет Бурак, старши сътрудник в Центъра за деца и семейства на университета в Джорджтаун . Родителите, които живеят в един от 10-те щата, които не са разширили Medicaid, включително Тексас, са изправени пред допълнително предизвикателство да получат грижи за собственото си психично здраве.

Все пак щатите започват да осъзнават, че лицата, които се грижат за тях, се нуждаят от повече подкрепа . Много щати позволяват на Medicaid да покрива услуги от сертифицирани семейни специалисти или навигатори, които имат опит в отглеждането на дете с психични заболявания и допълнително обучение за насочване на други семейства. През юли Калифорния отпусна пари в подкрепа на родителите като част от инициатива за психично здраве на децата.

„Най-важното нещо, което трябва да дадем на семействата, е чувството на надежда, че нещата ще се подобрят“, каза Гуруич. Вместо това липсата на качествени услуги за грижа за психичното здраве на младежите увеличава риска от заболявания при тях. Без подходяща помощ, тези състояния следват детето — и техните родители — с години, каза тя.

Тъй като Аманда се връща у дома от програмата за лечение този месец, Делароса се тревожи, че няма да бъде подготвена да я управлява пристъпите на депресия на дъщерята.

"Това е едно и също нещо отново и отново, непрекъснато", каза Делароса. „Побърках се.“

Когато синът на Грейди навърши 18 години, тя придоби продължително настойничество, за да може да продължи да се грижи за него извън дома им. „Обичам го повече от всичко на света, но не мога да го защитя“, каза тя.

Мастърс, чиито кожни проблеми са се влошили, просто се опитва да прекара Брайлън през последната му година на високо ниво училище, което започва този месец. Той също така подновява търсенето си на резидентен център за лечение, тъй като негативното поведение на Брейлон е ескалирало.

„Когато се родят, вие имате всички тези мечти за вашите деца“, каза Мастърс. Вместо това здравните специалисти, които са се грижили за Брейлън, казаха на Мастърс, че той трябва да бъде готов да се грижи за сина си дори след като завърши гимназия. „Никой родител не иска да чуе това“, каза той.

е национален нюзрум, който произвежда задълбочена журналистика по здравни проблеми и е една от основните оперативни програми в – независимият източник за изследване на здравната политика, социологическо проучване и журналистика.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР