Родители на деца с онкохематологични заболявания протестираха пред МЗ срещу

...
Родители на деца с онкохематологични заболявания протестираха пред МЗ срещу
Коментари Харесай

Родители протестираха заради проблеми с онколекарства

Родители на деца с онкохематологични болести стачкуваха пред Министерство на здравеопазването против тромавата процедура за обезпечаване и финансиране на онколекарства след прехвърлянето на Фонда за лекуване на деца в НЗОК. Въпреки че към този момент има набелязани съответни стъпки за облекчение на бюрокрацията, родителите се събраха, с цел да покажат, че няма да правят отстъпка, до момента в който неглижираният към този момент 10 години проблем не откри трайно решение. След случая с умрялата от левкемия 6-годишна Мария протестиращите желаеха незабавни ограничения от страната.
" Eдна от първите ни задания e да отстраняваме бюрократичната тежест за майките. Има документи, които не можем да придвижим без тях, само че сме планували и това. Комуникацията ще бъде сред лечебните заведения и Касата, а не сред майките и Касата ", увери протестиращите зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева. Тя даде обещание Министерство на здравеопазването да завърши работа по наредбите до края на юли, а до края на август те да бъдат обнародвани в " Държавен вестник ".
Припомняме, че от Сдружението на децата с онкохематологични болести алармираха за казуса още през април, само че здравните управляващи се заеха с решаването му чак през юни след случая с 6-годишна Мария. Тогава, по искане на депутати от Българска социалистическа партия, в здравната комисия бяха поканени за чуване министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев и лекари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР