Родители и ученици от Софийската математическа гимназия (СМГ) протестираха в

...
Родители и ученици от Софийската математическа гимназия (СМГ) протестираха в
Коментари Харесай

Родители и ученици от Софийската математическа гимназия протестират срещу уволнение на учител

Родители и възпитаници от Софийската математическа гимназия (СМГ) стачкуваха в двора на учебното заведение против отстраняването на учител. Те са недоволни от дисциплинарно уволняване на дългогодишния преподавател по математика Петя Тодорова и упорстват шефът да преразгледа решението си.

Те провеждат подписка, през днешния ден ще внесат писмо по тематиката до институциите, като са организирали и среща с началника на столичния инспекторат по обучение Ваня Кастрева, описа един от родителите пред Българска национална телевизия. Те акцентират, че деца, подготвяни от преподавателката, печелят медали от математически надпревари и по думите им тя води учениците по доста добър метод. Родителите показват, че нямат информация за какво е отхвърлен преподавателят.

Директорът на СМГ Антони Стоянов сподели пред Българска национална телевизия, че Тодорова е уволнена за уронване престижа и престижа на гимназията, защото е дискриминирала към 130 възпитаници. По думите му през предходната образователна година тя е взела участие в националната комисия, която трябвало да класира учениците в националния кръг на интернационалното съревнование " Европейско кенгуру ". " Сред класираните няма нито един възпитаник от СМГ, макар че те са с най-силните резултати, което е в цялостен прорез с регламента на надпреварата ", съобщи той и уточни, че в същото време възпитаници от частна математическа гимназия с доста по-ниски резултати са били класирани, " посредством и на подписа на Тодорова ". " С това тя умишлено ощетява най-силните възпитаници в България и не пази интереса на учениците на СМГ ", съобщи Стоянов. По думите му учителката е направила това поради предпочитание за кариера в националните комисии.

Родители обаче споделиха, че двама възпитаници от класа на Тодорва в СМГ са били финалисти е националния кръг на това съревнование.

В края на предходната година точно назначения на членове на комисии по провеждането на националните училищен надпревари и олимпиади по математика станаха мотив видни математици да стачкуват намерено против политиката на просветното министерство. Тогава 13 математици, участващи от години в комисиите, се отдръпнаха от тях в символ на неодобрение от назначението на зам.-ректора на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси проф. Сава Гроздев за ръководител на няколко комисии, в това число на " Европейско кенгуру ".

Междувременно на уеб страницата на СМГ е оповестена публична позиция на шефа по отношение на " публикувани клюки за всеобщи уволнения ", в която се споделя, че има осем срочни трудови контракта на учители, които не са възобновени, като четирима от учителите работят при различен шеф. " Един преподавател подаде заявление за пенсиониране. На различен преподавател, назначен по заменяне, договорът не беше възобновен поради връщането на титуляра. Един преподавател е дисциплинарно уволнен със съответните претекстове ", се споделя в позицията. В нея шефът приканва всички " да проявят почитание към истината и да не популяризират клюки за СМГ, дочути от недостоверни източници ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР