Родината на това тестено изделие с малки зрънца е Мароко,

...
Родината на това тестено изделие с малки зрънца е Мароко,
Коментари Харесай

Диета с кускус

Родината на това тестено произведение с дребни зрънца е Мароко, Северна Африка. Там кускусът се смята за национално мароканско ядене. Въпреки това то е не по-малко известно в Тунис, Алжир, Либия и други страни. Често се среща и в италианската, израелската и френската кухня.

Какво тъкмо съставлява кускусът?

Той е изработен от натрошен грис от твърда пшеница. Като предписание за производството му се употребяват още ориз, просо и ечемик. Що се отнася до индустриалната техника, тя може да се съпостави с изработката на паста, единствено задоволително дребна - 1.5-2 милиметра.

У нас същинският кускус е едва употребен, а по-скоро се свързва с макаронено произведение от пшеница. Както към този момент споменахме, кускусът може да бъде изработен от разнообразни типове зърнени култури, само че сместа от грис и просо се смята за обичайната. След това към тях се прибавя малко количество брашно, разклаща се в цедилка и се получават кръгли бучки. Като предписание тези бучки стават жълти заради употребяваното просо. Благодарение на този състав кускусът има доста потребни свойства.

Витамини и хранителни субстанции в кускуса

 Кускус

- калций;

- мед;

- желязо;

- калий и магнезий;

- натрий;

- цинк;

- селен;

- витамини от група В, витамин РР, Е, К.

Съдържанието на калории в кускуса не може да се назова диетично. Става въпрос за към 340- 376 калории на 100 грама. Изглежда, че такава висока хранителна стойност може да навреди на фигурата. Ситостта от зърнените храни обаче не ви разрешава да ядете доста от тях: да вземем за пример, дребна порция дава чувство за задоволеност за половин ден. Разнообразният състав на кускуса разрешава на тялото да извлече огромни изгоди и да задоволи питателните си потребности.

Може ли кускусът да е основа на диета за намаляване?

Оказва се, че в последно време е широкоразпространен в това му качество, защото диетолозите означават, че кускусът съвършено насища стомаха и обогатява тялото с доста витамини, минерали и микроелементи, само че в това време засища в дребни количества, тъй че може безвредно да бъде включено даже при нискокалорични диети. Консумираното количество за деня се преценя съгласно поставената цел за употребяваните дневни калории.

Преобладаващата част от състава на кашата от кускус са протеини и комплицирани въглехидрати. Ястието е обогатено с пантотенова киселина, за която е известно, че е извънредно потребна за понижена жизнеспособност, нарушавания на съня, отмалялост и честа меланхолия. Също по този начин тази храна съдържа доста мед, желязо, фосфор, калий и диетични фибри, които са виновни за естественото действие на стомашно-чревния тракт, корекцията на водно-солевия метаболизъм и мозъчната активност.

Най-просто казано, кускусът е съвършен за хора със слаба имунна система и ниски равнища на хемоглобин. В допълнение, кускусът е съвършена храна за намаляване, тъй като е хранителен.

С вярната подготовка и умереното потребление на ястия от кускус можете да постигнете положителни резултати при намаляване и да подобрите формата на тялото си. В допълнение към доста потребни свойства, кускусът има и необикновен усет, който е радикално друг от гриса, от който е изработен. Има доста деликатна ронлива текстура и хубав златист нюанс.

Кускусът нормално се подготвя на пара. Може да се сервира както топъл, по този начин и леден. Той е отлично допълнение към месни ястия, риба, морски блага, ядки и зеленчуци.

Как да приготвим диетичен кускус?

 Диетични ястия с кускус

За да приготвите диетичното ядене, ще ви би трябвало съд за готвене на пара с най-малко 2 контейнера. В долната част гответе зеленчуци с месо (пилешко, телешко или заешко месо в композиция с лук, моркови и тиква е идеално). В горния резервоар се подготвя непосредствено кускус, който ще набъбне от парите. Кускусът има неповторимото свойство да всмуква други усети, тъй че такова ядене сигурно ще стане доста изтънчено и ще откриете нови комбинации от усети и миризми. Добре е кускусът да се изплакне авансово, с цел да не се трансформира в каша при готвене.

Сред всички предписания идеалният метод за сервиране на кускус е в купа. Сложете кускуса като основа, поставете месо или пиле в центъра, а зеленчуците към него. Поръсете с нарязани ядки. Ястието има необикновен усет, изумителен мирис и най-важното е, че се разграничава по диетични свойства, тъй като е подготвен дружно с месото и зеленчуците на пара, което значи, че в храната няма да има непотребни мазнини.

Тъй като това ядене е с високо наличие на комплицирани въглехидрати, които ще ви накарат да се чувствате сити, можете да включите кускуса в менюто за обяд, с цел да се заситите за целия ден. Тогава лека вечеря от прясна салата или нискомаслен ферментирал млечен артикул ще ви бъде задоволителна.

По време на диета кускусът може да се комбинира със следните храни:

- по- " постна " шунка;

- задушени зеленчуци (тиквички, патладжан, домати, карфиол и др.);

- пресни зеленчуци (краставици, билки, домати, репички, лук, чесън);

- постно месо и птици (пилешко, пуешко, телешко, заешко);

- морски блага (скариди, миди, калмари, стриди).

Отговаряйки на въпроса дали е допустимо да се яде кускус при диета, заслужава да се означи, че този артикул ще добави съвършено разнообразни храни, само че въпреки всичко се предлага да се даде желание на месото и зеленчуците. Порция кускус в едното от храненията ще ви набави нужните задоволеност, въглехидрати и сила и ще ви разреши да не прекалявате с протеиновите храни, което може да навреди на бъбреците ви.

Кускусът не се предлага при хора с алергии към съставките му и за диабетици заради високото наличие на въглехидрати. А при непремерена висока консумация освен че няма да има диетичен резултат, само че и може да докара до напълняване.

Перфектни предписания за диета с кускус са:

- Табуле с кускус;

- Средиземноморски кускус;

- Пълнени домати с кускус.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР