Роботизиран кораб-миночистач приближава американските ВМС към мечтата за “хибриден флот”

...
Коментари Харесай

САЩ пускат на вода роботизиран миночистач


Роботизиран кораб-миночистач доближава американските Военноморски сили към фантазията за “хибриден флот” (снимка: US Navy)

Роботизираните кораби публично се причислиха към Военноморски сили на Съединени американски щати. Преди броени дни бе дадена зелена светлина за стартирането на роботизирания кораб-миночистач UISS (Unmanned Influence Sweep System). Той е получил така наречен първична оперативна дарба (IOC).

Съобщението, че UISS към този момент е „ най-малко минимално подготвен “ за разрастване, е огромен прогрес в програмата за въвеждане на кораби без екипаж във флота като метод освен да се предпазят хората от рискове, само че и като средство за понижаване на разноските и увеличение на опциите. Смята се, че достижението е значим крайъгълен камък по пътя към основаване на хибриден флот на Военноморски сили.
още по темата
Разработен от Textron Systems, UISS е самоходен, полуавтономен транспортен съд, който може да търси подводни мини акустично и магнитно. Задвижва се с дизелово гориво с оптимален пробег от 140 км и може да работи в морето над 20 часа. Може също по този начин да тегли към 1800 кг със скорост от 20 възела (37 км/ч).

Полезните товари включват сонар за странично сканиране, сонар за запълване на празнини, челен сонар, някои несмъртоносни оръжия, системи за обезвреждане на мини и датчици за наблюдаване и разузнаване (ISR). Това ще разреши на кораба по едно и също време да открива, локализира и класифицира всички типове мини, които могат да се срещнат из моретата и океаните – дънни, закотвени и други

Когато бъде изцяло подготвен, новият транспортен съд ще размени миночистачите на Военноморски сили от клас Avenger и хеликоптерите MH-53E Sea Dragon. Той ще оперира от разнообразни кораби, с цел да поддържа чисти морските пътища, оперативните зони на флота, проливите и основните точки в океана.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР