Роботи-помощници компенсират недостига на работна сила в Сингапур(снимка: CC0 Public

...
Коментари Харесай

Сингапур въвежда масово роботи, не достигат хора


Роботи-помощници компенсират дефицита на работна мощ в Сингапур
(снимка: CC0 Public Domain)

П редприятията в Сингапур започнаха да внедряват интензивно роботи за осъществяване на редица задания – от наблюдаване на строителни обекти до сканиране на библиотечни лавици, защото не смогват да намерят хора по време на пандемията .

Процъфтяващият град-държава разчита в огромна степен на привличането на задгранични служащи, само че сред декември 2019 година и септември 2021 година броят им е намалял с над 235 000, съгласно локалното министерство на труда. Статистиката сочи, че рестриктивните мерки, свързани с разпространяването на Covid-19, са ускорили темпото на автоматизация и въвеждане на нови технологии от фирмите.

Например, на една от строителните площадки на Gammon добре познатият робот Spot на Boston Dynamics сканира покрайнината, с цел да оцени напредъка на работата и да изпрати данни в контролната зала. Според представител на компанията, представен от Ройтерс, в този момент се изисква единствено един човек, който да оцени обстановката благодарение на робот, вместо двама, които преди този момент са правили работата ръчно.
още по темата
Gammon счита, че зародилият заради пандемията дефицит на служащи към момента продължава, вследствие на което се развиват и внедряват самостоятелни системи.

Междувременно локалната Национална библиотека показа два робота, способни да сканират маркировката на 100 000 книги, съхранявани на лавици – към 30% от цялата сбирка. Това понижава тежестта върху личния състав, който преди е правил ръчна работа по образуване на книгите.

В производството на Сингапур се употребяват 605 робота на всеки 10 хиляди чиновници – по мащаб на внедряване на такива системи градът-държава се подрежда на второ място в света след Южна Корея, в която има 932 робота на 10 хиляди чиновници, по данни за 2021 година, съгласно статистика на Международната федерация по роботика.

Експертите обаче означават, че необятното нахлуване на роботи надали ще бъде тотално – към момента има нужда от „ човешко допиране ” в доста действия от сферата на услугите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР