Роберт Влах работи като фрилансър повече от двадесет години, а

...
Роберт Влах работи като фрилансър повече от двадесет години, а
Коментари Харесай

Роберт Влах: "Успешните фрилансъри са и добри бизнес мениджъри"

Роберт Влах работи като фрилансър повече от двадесет години, а през 2005 година основава една от най-големите фриланс общности в Европа, прераснала във Freelancing.eu. Фокусът му се трансформира - от създаване на уеб сайтове минава към бинзнес съвещания в областта на IT. През 2012 година образува първия в Европа мозъчен концерн за хора на свободна процедура с регулярни срещи в Прага и други градове по целия свят. Влах написва книгата " Пътят на фрилансъра ", която излезе на български наскоро, с цел да показа опита си. Целта му е да помогне и експертите, които през днешния ден вземат решение да поемат по този път, да не повтарят неговите неточности. Самият той споделя, че в никакъв случай не е желал да има личен бизнес.

След рухването на комунистическия режим в Чехия родителите на Влах влагат всичките си спестявания в отварянето на пекарна. " Когато видях какъв брой време и грижа, какъв брой изключителни смени и работа през уикендите изискваше техният бизнес, аз се заклех, че в никакъв случай няма да стана бизнесмен. По време на диалога ни Роберт Влах няколко пъти акцентира, че фрилансър е друго от бизнесмен и предизвестява да не взимаме наготово препоръки, предопределени за стартъпи или за насърчаване на бизнес - те не работят за хора със свободни специалности.

" Пътят на фрилансъра " незабавно се трансформира в бестселър, тъй като създателят обилно споделя използвани техники от практиката си, преразказва значими тактики, скъпи книги по тематиката, отсявайки най-полезното. Също по този начин, съзнателно предизвестява читателите, когато някое издание или създател не си заслужават времето и парите. Роберт Влах цени и двете, по тази причина и организираме дълга преписка, преди да успеем да се чуем за изявление. Все отново го хващаме, до момента в който работи по огромен план, разположил се на студ във вилата си в планината Бескиди в Чехия, част от Карпатите. С чаша кафе в ръка, таман върнал се е от разходка с децата край реката и книга на Нийл Геймън на масата пред себе си, Роберт Влах е необятно ухилен и подготвен да ни открехне вратата към живота на фрилансъра.

К ой е най-ценният урок, който сте научили като фрилансър за всички тези години?
Реклама
Да оценявам и вардя независимостта си - свободата да работя съгласно личните си условия, без да завися от нито един клиент или източник на приходи. Това е урок, който научих по сложния метод: отпътувах в края на 90-те години, работейки като реализатор за един клиент в Испания. Харесвах плана, само че също по този начин се претрупах и в последна сметка стигнах до бърнаут. Трябваше да си взема една година отмора от работа с клиенти, като последователно стигнах до заключението, че това, което в действителност желая, е повече независимост и многообразие от клиенти. В моята консултантска процедура постоянно следя, че п редприемачите подценяват значимостта на независимостта , защото нейната стойност може да бъде избрана единствено когато бъде приложена в някакъв миг в бъдещето. Ето за какво същинският урок за мен беше, че независимостта е извънредно скъпа и постоянно би трябвало да я пазя.
Казвате, че фрилансърите стават от ден на ден и могат да са все по-печеливши, тъй като живеем в изискванията на така наречен стопанска система на основателите (creator economy). Какво съставлява тя?
Бих я описал като нов стадий в света на технологиите, в който създателите резервират доста по-голям дял от приходите от наличието, което са основали. В по-ранните стадии на обществените мрежи доста създатели разгласиха наличието си онлайн гратис в подмяна на по-голяма видимост, платформите продаваха реклами и запазваха множеството облаги. Това се трансформира. Днес услуги като Substack или Patreon разрешават на създателите да събират абонамент или финансова поддръжка от своите почитатели, съществуват платформи за продажба на ноу-хауу като онлайн курсове или свързване на инфлуенсъри с рекламодатели и така нататък Трябва да се означи обаче, че creator economy и фриланс стопанската система са две изцяло разнообразни понятия. Малко работещи на свободна процедура хора са създатели и доста създатели не биха се разпознали като фрилансъри, тъй като да вземем за пример основават наличие единствено като занимание.
Коя е най-хубавата страна за работа на свободна процедура?
Това са страни с необятна поддръжка и информираност за работата на свободна процедура. Тези страни имат положителни условия за дребния бизнес като цяло, оферират качествени запаси за фрилансъри (уебсайтове, книги, блогове, подкасти и т.н.), процъфтяващи платформи и общности за фрилансъри, коуъркинг пространства, добър избор от курсове и прочие

Друг симптом за напреднала фриланс стопанска система е високото обществено състояние и медийното наличие на одобрени самостоятелни експерти, които също са по-малко склонни да се гледат един на различен като на съперници и са подготвени да споделят своето бизнес ноу-хау. Когато фрилансърите учат повече един от различен, имат си доверие и си сътрудничат, те също са склонни да заплащат налози и да се усъвършенстват като бизнесмени. Като цяло множеството страни от Европейски Съюз имат положителни условия за свободна процедура. Можете да добиете визия на Freelancing.eu/countries.
Реклама Защо кръстихте книгата си " Пътят на фрилансъра ", къде се намирате сега по този път?
Идеята ми е, че ръководството на бизнеса на свободна процедура е много друго от, да кажем, ръководството на дребен бизнес със чиновници или стартъп. Другата концепция е разкрита в последната глава: кариерата на свободна процедура като отворено пътешестване. Но няма да скапвам края за читателите, които желаят да го открият сами. Що се отнася до личното ми пътешестване, аз съм някъде в отворения край и доближавам до необходени територии в ролята си на публицист.
В книгата си пишете, че сполучливият фрилансър би трябвало с изключение на да е доста добър в региона си, да е и бизнес управител. Бихте ли предложили положително бизнес учебно заведение или курс, къде бихте записали децата си?
Преди година и половина публикувахме изследване кои универистети в Европа биха оказали поддръжка на хората на свободна процедура (bit.ly/univE). Успяхме да откри няколко десетки академични стратегии, само че като цяло поддръжката на равнище университет или лицей в Европа към момента е много минимална.

Ситуацията е доста по-добра, когато става въпрос за книги, както и за онлайн курсове, доста от които се водят от опитни фрилансъри. Това е фантастично, защото фрилансърите нормално се учат най-добре от други дейни хора на свободна процедура в тяхната област. Моят съвет (дори и за децата ми) би бил тъкмо подобен: потърсете курс, воден от прочут експерт на свободна процедура във вашата област . И в случай че не намерите подобен, вторият най-хубав вид би бил общ курс за фрилансъри, основан на освен това от самостоятелен опит, другояче казано, обобщаващ най-новото във връзка с пазарните условия в другите промишлености.
Какви други уроци предавате на децата си, за финансовата просветеност, работната нравственос, свободата?
Децата ми са още дребни: седемгодишният ми наследник Ричард е кръстен на учения Ричард Файнман, имам и двегодишна щерка Оливия. Съпругата ми Ленка също работи на свободна процедура - тя е дизайнерка, основава лога, тъй че естествено понякога обсъждаме бизнес, пари и персонална независимост. Но имам вяра, че има по-важни предмети за дребни деца. В къщата ни има тонове детски книги и Ричард към този момент чете доста. Учим ги да живеят здравословно и те прекарват доста време навън, даже понякога се занимават с градинарство. Западната и европейската просвета са централни за нашите фамилни полезности. Искаме децата ни да живеят по този начин, по тази причина и пътуваме доста. Прекарваме всяка зима през последните 9 години в Лас Палмас де Гран Канария, нашият втори дом, мястото е комбинация от европейски фрилансъри и цифрови номади. Преди Ричард да навърши една година, пътувахме из цяла Западна Европа с него.
Работното място на Роберт Влах през зимата. Източник: Shutterstock
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР