Робер Шуман, покойният бивш външен министър на Франция, е напът

...
Робер Шуман, покойният бивш външен министър на Франция, е напът
Коментари Харесай

Бащата на ЕС Робер Шуман може да бъде обявен за блажен от Ватикана

Робер Шуман, починалият някогашен външен министър на Франция, е напът да бъде разгласен за благословен (беатифициран) от Римокатолическата черква, оповестиха ДПА и Ройтерс.

Това стана известно, откакто в събота папа Франциск утвърди листата на хората, за които стартира тази теологична процедура. Сред тях е и френският общественик, положил концептуалните основи на Европейския съюз върху опустошенията, нанесени от Втората международна война.

На 9 май 1950 Шуман произнася основна тирада, в която обрисува концепциите си за съдействие в Европа. Речта му става известна под името Декларацията на Шуман.

Робер Шуман умира през 1963 година на 77-годишна възраст. Според портала " Ватикан нюз " той е бил надълбоко набожен католик. Стремежът му да бъде преустановен цикълът на войни в Европа е бил възхваляван от няколко папи.

Беатификацията е последната стъпка преди канонизацията, т.е. оповестяването за светец. На Шуман би трябвало да бъде прието осъществяването на едно знамение, с цел да бъде разгласен за благословен, а в случай че му бъде прието второ знамение, той ще бъде разгласен за светец на Римокатолическата черква, разясниха организациите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР