Рискът от избухване на случайна война между Русия и Запада

...
Рискът от избухване на случайна война между Русия и Запада
Коментари Харесай

Британски генерал: Сблъсък с Русия е по-възможен от Студената война

Рискът от експлоадиране на инцидентна война сред Русия и Запада е по-голям, в сравнение с когато и да било по време на Студената война, съобщи най-високопоставеният английски боен в изявление за радио „ Таймс “, представен от БГНЕС.

" Просто считам, че се намираме в един доста по-конкурентен свят, в сравнение с преди 10 или 15 години. И мисля, че естеството на конкуренцията сред страните и великите сили води до по-голямо напрежение. И считам, че това напрежение е нещото, за което би трябвало да се внимава ", заявява генерал Ник Картър, шеф на Генералния щаб на английската войска.

Ген. Картър съпостави сегашната обстановка с предходни моменти в своята военна кариера от 1978 година насам. " Когато ние с вас растяхме, светът беше двуполюсен. Два блока: Съветският съюз и Западът. След това навлязохме в интервал, в който той беше еднополюсен, а Съединените щати имаха цялостно предимство ", споделя той пред журналиста Том Нютън Дън.

" Мисля, че в този момент навлизаме в интервал, в който той е по-многополюсен, и мисля, че в един многополюсен свят с хора, които се конкурират за разнообразни цели и по разнообразни стратегии, има по-голям риск от напрежение, водещо до нещата, за които приказваме ", сподели генералът.

Картър предизвести политиците да не предизвикат ненужна ескалация и да бъдат " деликатни, с цел да не се окаже, че хората позволяват войнствения темперамент на някои от нашите политики да не докара до състояние, в което ескалацията води до неверни калкулации ".

" Много от обичайните дипломатически принадлежности и механизми, с които ние с вас сме израснали по време на Студената война, към този момент не съществуват. И без тези принадлежности и механизми има по-голям риск тези ескалации или тази ескалация да доведат до неправилни калкулации. Така че мисля, че това е същинското предизвикателство, с което би трябвало да се сблъскаме ", сподели генералът.

Запитан дали счита, че Русия е забъркана в миграционната рецесия на границата сред Европейски Съюз и Беларус, генералът съобщи, че не знае, само че че " нищо не би го изненадало ".  " Защото считам, че актуалната среда и този изменящ се темперамент на споровете и войните, които описах, отварят благоприятни условия за хората да употребяват най-различни принадлежности, тактики и техники, с цел да се опитат да посегнат на нашето единение ", добави той.

Само преди година Ник Картър предизвести за световни опасности, свързани с пандемията от ковид, в това число и за заплаха от Трета международна война. Той направи това тогава в изявление за  Картър акцентира по това време, че икономическите рецесии от предишното са водели постоянно до рецесии в сигурността и изрази безпокойствие, че това ще се случи и в този момент. Той отбеляза, че има угриженост, че увеличението на районните спорове може да прерасне в пълномащабна война, сходно на това, което се случи преди двете международни войни предишния век, когато се образуваха съюзи сред обособените страни, довели до години на кръвопролития.

В изявлението за „ Скай нюз “, което бе по мотив отбелязвания Ден на възпоменанието на жертвите от войните Картър съобщи, че Англия и останалия свят би трябвало да се поучат от историята и предходните неправилни стъпки довели до международните войни през XX век, като се има поради сегашната огромна неустановеност към Covid-19.

Веднага след тези самопризнания, генералът бе запитан дали има заплаха от Трета международна война, на което той отговори: " Говоря, че подобен риск има и той би трябвало да се регистрира " и добавя, че би трябвало да се помнят жертвите от предходните световни спорове, с цел да не се позволява тяхното повтаряне.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР