Рискът да се развие зависимост към интернет и смартфон е

...
Рискът да се развие зависимост към интернет и смартфон е
Коментари Харесай

Специалист по наркоманиите: Даването на смартфон на дете е като даване на грам кокаин

Рискът да се развие взаимозависимост към интернет и смарт телефон е доста по-висок в по-ранна възраст. Според Манди Салигари, експерт по наркоманиите, даването на смарт телефон на дете е като предоставяне на грам кокаин, и демонстрира отговорността, която носят родителите, давайки на децата си да играят с таблети и телефони - на пръв взор нещо почтено.

Номофобията (психическа обвързаност към телефоните, бел.ред.) може да се развие и на по-късна възраст, след 30 години, и това още веднъж е обвързвано с метода на живот, в който неудовлетворението на потребностите от непосредственост ни тласка към свързване, въпреки и нереално, с други хора в интернет. Това е по-лесно да се случва от дивана у дома, в сравнение с действителна среща. Освен това, когато получаваме текстови известия, мозъкът ни непрекъснато реагира. Включват се центровете за премия и при всяко получено уведомление мозъкът ни освобождава допамин, прочут като хормона на щастието. Тези центрове се задействат и когато се храним, вършим секс, пием алкохол или одобряваме наркотични субстанции.

За аргументите, водещи до номофобия, съществуват и теории от еволюционна позиция, съгласно които сме толкоз подвластни от мобилните си телефони, тъй като сме в непрекъснато търсене на социализация с другите, а това е видимо най-бързият и елементарен метод да я изпълним.

Несъмнено новите смарт телефони разкриват големи благоприятни условия - съхраняват нашите най-важни мемоари и ни отварят пътя към огромен избор от приложения, уеб уеб сайтове и услуги, които разрешават елементарен достъп до мечтаната от нас цел.

Проявата на номофобия постоянно се свързва и с други разстройства - най-често на настроението, биполярно афективно разстройство, тревожни разстройства и други Номофобите последователно се изолират от другите и се отдръпват от връзките с действителния свят. По този метод поддържат възприятието на самотност, което постоянно е и подбуда за несъразмерното значение, което се придава на онлайн пространството. Голям проблем са и неумението да се комуникира непринудено лице в лице, неспособността да се свързват със личните си страсти и да схващат страстите на другите, което води до липса на осъзнаване и надзор на страстите.

Изследване, извършено във Англия, съпоставя стресовите равнища, провокирани от междинни случаи на номофобия, като равни на тези при бурните сватбарски дни и пътуванията до зъболекаря, т.е. двете крайности на прочувствения указател - от мощна еуфория и благополучие до висока тревога и боязън.

Разбира се, има и хора, за които смарт телефонът си остава единствено технология, която прави живота по-добър, в сравнение с по-лош. Когато не разрешаваме смарт телефоните да управляват страстите ни и да си играят с мислите ни, те могат да ни оказват помощ да останем свързани с другите хора, да имаме достъп до значима за нас информация и да улеснят от време на време всекидневието ни.

Статистиките за другите форми на взаимозависимост измежду младежите в модерния свят са извънредно отрицателни. Тъкмо тъй като са млади, неопитни и импулсивни, хората във възрастовата група 15-34 година са и измежду най-податливите на разнообразни зависимости - диети, алкохол, тютюнопушене, опиати, секти, психорелигии, електронни и видеоигри, компютри, хазарт, привързаност към извършване на покупки, гледане на телевизия и даже вървене по врачки. Влияние оказват и обществената среда, психически фактори, генетична предразположеност. Как могат да се избегнат другите зависимости и каква е предварителната защита за към този момент пристрастените? Това са едни от задачите на плана “100% ти ”, в който са поканени за мнения и изявленията психолози, психиатри и лекари, които ще показват статистики, практики и персонален опит за попречване на зависимости, съобщи “24 часа ”. Проектът се извършва с финансовата поддръжка на Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10 от Закона за хазарта за 2018 година по контракт №25-00-3/19.04.2018.

Източник: Мениджър Нюз


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР