РИОСВ - Пловдив най-после затвори централата за биогаз в село

...
РИОСВ - Пловдив най-после затвори централата за биогаз в село
Коментари Харесай

РИОСВ - Пловдив затвори цех, след като му позволи да замърсява

РИОСВ - Пловдив най-сетне затвори централата за биогаз в село Труд, против която локалните поданици стачкуват няколко години. Казусът претърпя прекомерно забавно развиване през последните дни. Областният шеф Дани Каназирева заяви да вземем за пример, че изгарянето на скотски боклуци, което съгласно хората е в основата на казуса, е станало със съдействието на същата Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Неприятностите за жителите започнаха през 2016 година Те стачкуваха, което повлече инспекции. Но резултатът бе нулев. " Инспекторите не са открили миризми отвън централата. Според кмета на Труд честите инспекции са повлияли само на графика на миризмите ", осведоми Българска национална телевизия тогава. Следващата година Министерството на здравеопазването предлага да се направи Оценка на въздействието върху околната среда, само че ефект отново нямаше. Протестите и ходенето по тъгите продължиха. В най-ново време за хората се застъпи новоназначеният регионален шеф Дани Каназирева. Преди към месец тя разпореди на самостоятелни специалисти да изследват активността на централата. В средата на предходната седмица пък рамо на протестиращите бе обещано от коалиция " Демократична България ", а няколко часа по-късно и от новия здравен министър Костадин Ангелов. При посещаване в Пловдив той съобщи, че ще предожи затваряне на централата и възобнови остарялото искане за Оценка на въздействието върху околната среда. Същата вечер Ангелов и Каназирева гостуваха на селско заседание в Труд. Именно на него стана ясна забавната детайлност, че биоцентралата е била издигната по план за работа с растителни суровини; само че в деня, в който приемателна комисия подписва протокол, РИОСВ - Пловдив прибавя и първични материали от скотски генезис. Констатацията се базира на поръчания от Каназирева експертен отчет, в който са взели участие няколко инсититуции. Ето какво още написа на уеб страницата на Областна администрация - Пловдив по случая: 

" По думите й (на Каназирева - б.авт.) утвърденият план, по който е изпълнено строителството на биоцентралата се отнася единствено за работа с растителни първични материали. От направените инспекции излиза наяве, че проблемите стартират откакто в един и същи ден приемателната комисия подписва Протокол пример 16  и в същия ден излиза решението на РИОСВ-Пловдив за прибавяне на първични материали от скотски генезис.

Част от откритите нарушавания са:
Биоцентралата  няма оборудване за обособен банкет на другите типове първични материали – растителни и скотски.Перколатната вана за подготовка на суровините, когато се употребяват скотски боклуци не е покрита с отдушник и био филтър.Не се прави термична обработка на животинските първични материали, както е съгласно Европейското законодателство.Липсва място за измиване и стерилизация на транспортните средства, които извозват суровините.Обектът няма регистриран водоизточник за битови и производствено-технологични потребности. Използваните кубици вода са повече от позволените и не се заустват отпадъчните води.Предприятието не разполага с задоволителен размер за предпазване на отпадъчната суровина в интервала, в който не може да се наторява земеделска земя. Съгласно  капиталовото желание на оптимално допустимото на ден количество суровина  е 96 тона, което значи, че предприятието би трябвало да има наличен размер 12-15 хиляди куб. метра за запазване на остатъчните артикули след ферментацията (за период от 180 дни).Кантарът в предприятието от януари 2020г. не е тестван и калиброван.Въпреки рекомендацията от Министерство на здравеопазването от 2017г. за запазване на човешкото здраве да се инициира процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, не е направена такава.
След всичко това през днешния ден Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив заяви, че затваря предприятието. Мотивът:  " Мярката се постанова за попречване на увреждане на човешкото здраве заради разпространяването на миризми ". Дейността се приключва до момента в който компанията потвърди, че е предприела необходимите ограничения, с цел да не изпуска никакви миризми и газови излъчвания - и здравният министър удостовери гаранциите. " Актът се издава след осъществени инспекции на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, включително във връзка със сигнали на жители и организации, които откриват съществуване на миризми, присъщи за индустриалната активност на обекта ", се споделя още в известието на екоинспекцията. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР