Римската империя е една от най-добре развити древни цивилизации, завещала

...
Римската империя е една от най-добре развити древни цивилизации, завещала
Коментари Харесай

Животът на древните римляни

Римската империя е една от най-добре развити антични цивилизации, завещала на света доста метафизичен, научни и софтуерни достижения. Знаем ли обаче задоволително за живота на античните римляни? Някои обстоятелства от техния живот наподобяват меко казано шокиращи в наши дни, само че за това време са били изцяло естествени.

Противно на нашите схващания, фамозните римски бани несъмнено не са били място за добра хигиена, а тъкмо противоположното - представлявали големи развъдници за бактерии. Хората внасяли всевъзможни отпадъци и нечистотии, които дружно с телесните течности изтичали с водата в другия завършек на банята.

Животът в Древен Рим не е бил доста лек. Тъй като по това време е нямало полиция, грабежите били постоянно срещано събитие. Често се случвали и палежи, които за минути унищожавали имущество, трупано дълго и тежко.

В Древен Рим отношението към дамите е било доста забавно – те са заемали много по-високо състояние, в сравнение с дамите по цялото Средиземноморие в древността.

Римлянките свободно излизали да пазарят, имали опцията да се хранят с представители на мощния пол, да подаряват огромни суми за щедрост.

Но политиката била недостъпна за дамите. За знак на власт и благосъстояние се считал фалосът, по тази причина фалически изображения са оставени в Древен Рим.

Те са изобразени на всички места - върху порти, печки, а в Древен Рим е била доста известна птицата във форма на фалос като знак на неустрашимост и власт.

 Римска каляска

Жените в Древен Рим трябвало да раждат, което било рисково и постоянно завършвало съдбовно, и да държат ред в къщата. Верността на мъжа към дамата не се считала за достолепие. Законът преследвал любовни афери с дами и дъщери на хора от властта. Това можело да се накаже даже със гибел и с посмъртно лишаване на всички благосъстояния.

Робите нямали никакви права, с тях всеки можел да се разпорежда както пожелае. Въпреки това от време на време се случвало сред притежател и робиня да пламне същинска обич. За това свидетелства златна гривна, открита върху женски скелет при разкопки. На гривната пишело: На обичаната робиня – от нейния стопанин.

Все отново, в по-голям % от случаите робите били зле експлоатирани, постоянно става жертва на полово принуждение и даже садизъм. Имали право да въртят дребна търговийка, а с припечелените средства можело да изплатят своята независимост.

Нищожността на робския живот на античните римляни си проличавал най-добре на арената. Робите постоянно намирали гибелта с боевете, проведени да забавляват обществото. Много от тях умирали още в началната фаза на подготовката на гладиаторските борби, до момента в който дразнели животните.

Гладиаторите обаче били същински звезди. Жънели голяма популярност, а дамите от висшето общество ги обожавали. С малко шанс някои гладиаторите даже успявали да си върнат свободата. Рядко обаче доживявали до старини - множеството от тях умирали още преди 30-годишна възраст.

В Рим, до Трояновата колона, имало огромен пазар с полукръгла форма. Той се извисявал на цели шест етажа и на входа му имало 100 и петдесет сергии, където раздавали гратис брашно за самун.

На горните етажи въртели търговия със зехтин, вино, плодове и зеленчуци, както и с подправки от далечни страни. На петия етаж се разполагала римската милиция и благотворителни организации. На шестия имало два огромни басейна с риба.

Древните римляни отбелязвали 182 публични празника с театрални представления, по време на които се предложили екзотични плодове и ястия. Те не чествали Коледа, само че имали еквивалент - Сатурналии, в чест на Бог Сатурн. Той бил свързван с гръцкия Кронос, а в дните на честванията на празника (17-21 декември) всички публични работи били отменяни, даже нарушителите не били наказвани. Робите пък били освобождавани от своите отговорности, даже можело да седнат на масата със своите господари.

 Цезар

Празникът започвал с жертвоприношение - най-често се колило прасе в чест на Бога. След това всички се събирали на масата и даже си подарявали дарове.

Представителите на долните пластове на обществото водели доста беден метод на живот. Професията на платените жрици пък била доста известна. Интересен факт е, че даже при тях е имало разделяне - жрици за простолюдието и жрици за висшата класа.

Много фамилни мъже са посещавали тези платени жрици и това е било изцяло обикновено. В Древен Рим фамилията е било по-скоро подписване на контракт, а разпоредбите дефинира мъжът. Сексът е служел за основаване на деца, а не за разпалване на обич и непосредственост. Жената трябвало да седи у дома, да гледа децата и да пази достойнството и достолепието на мъжа.

Друг забавен факт за римляните е, че в Римската империя е имало и пътешественици, само че това били главно търговци, бойци, лекари и хора на изкуството. По се намирали доста ханове и страноприемници, имало и пътеводители и подробни карти.

Състоятелните римляни пък бягали от напрежението в града в своите извънградски имения. Много желани били местностите с минерални бани. В тях били изграждани терми и римляните идвали за отмора и лекуване. Най-известните сходни курорти в Древен Рим били Баи и Поцуоли, където пък са били ситуирани вилите на Нерон и Цезар.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР