Римляните са били особено щателни по отношение на грижата за

...
Римляните са били особено щателни по отношение на грижата за
Коментари Харесай

Миши мозък и човешка урина: Съставките на пастата за зъби на римляните

Р имляните са били изключително щателни във връзка с грижата за устната празнина, само че техните предписания за паста за зъби са всичко друго, само че не и елементарни. Основна съставна част в римската паста за зъби е въглен на прахуляк, получен от разнообразни изгорени субстанции, в това число скотски кости и черупки от стриди. Това обезпечава абразивното качество, належащо за разчистване на зъбите. Изненадващо, друга съставна част в тяхната дентална примес е натрошен мозък на мишка, за който се счита, че покачва успеваемостта на пастата за зъби. Но най-странната съставна част безспорно е човешката урина, импортирана в огромни количества от Португалия. Амонякът в урината е скъп поради избелващите си свойства, което го прави известно избелващо средство за зъби, оповестява Ancient Origins. 

were particularly meticulous about their oral care, but their toothpaste recipes were anything but ordinary, incorporating both powdered mouse brains and human urine!
— Ancient Origins (@ancientorigins)
Изкуството за подготвяне на антична паста за зъби 

Създаването на паста за зъби в античен Рим е било извънредно комплициран развой. Еклектичната композиция от съставки, вариращи от елементарни билки до по-странните миши черепи и урина, са били тънко смлени, с цел да се реализира гладка, хомогенна примес. След това този прахуляк се смесва със свързващо вещество, с цел да се трансформира в паста. Тази паста за зъби е била употребена освен за разчистване, само че и за ободряване на дъха, основен аспект от персоналната хигиена в римското общество. Методите за нанасяне били ненапълно сходни на днешните, включващи пръчка или ранни форми на четки за зъби, постоянно клончета, за разнасяне на пастата върху зъбите, предава Ancient Origins. 



Римска стоматология 

В класическата ера неприятният мирис е бил необятно публикуван проблем, а зъбоболът е бил постоянно срещан. Римските зъболекари прибягвали най-вече до вадене на зъби без потреблението на упойки. Въпреки това, забавното е, че единствено към една трета от скелетите, изкопани от руините на Помпей и Херкулан, са с изчезнали зъби, а относително дребен брой демонстрират признаци на кухини, оповестява още порталът.  

Особеностите на римските зъболекарски практики, от техните нетрадиционни съставки на пасти за зъби като прахообразни мозъци на мишки и човешка урина до техните щателни способи за подготвяне, акцентират напреднал, само че нетрадиционен метод към оралната хигиена. Ефективните резултати от тези практики са отразени в денталното здраве, следено в археологическите остатъци от Помпей и Херкулан, което демонстрира, че макар техните странни способи, римляните са имали изненадващо ефикасна дентална грижа, предава Ancient Origins. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР